Hlavní obsah

Policie v Německu odstartovala razii proti Ku-klux-klanu

Ve středu ráno odstartovala německá policie v osmi spolkových zemích razie proti „Národně-socialistickým rytířům německého Ku Klux Klanu“, napsal server týdeníku Focus. Speciální jednotky prohledaly 12 bytů v Bádensku-Württembersku, Brémách, Hamburku, Dolním Sasku, Severním Porýní Vestfálsku, Porýní-Falci, Sasku-Anhaltsku a Thüringenu. Do akce byly zapojeny přes dvě stovky členů bezpečnostních sil.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Policie obvinila z kriminálního spolčení 17 lidí ve věku 17 až 59 let. Vyšetřovatelé zemského kriminálního úřadu Bádenska-Württemberska se dostali na stopu skupiny po vyhodnocení chatů v zabaveném telefonu během vyšetřování předchozího případu, v němž se řešilo používání symbolů extrémistů, napsal Focus.

Úřad se zaměřil na přibližně 40 lidí z celého Německa. Sice nebylo možné získat důkazy o jejich propojení s jinými skupinami Ku-klux-klanu, všichni ale sympatizují s ideologií národního socialismu. Členové jsou přijímáni do skupiny prostřednictvím internetu. Komunikace probíhala hlavně prostřednictvím sociálních médií. Skupina se financuje prostřednictvím měsíčních příspěvků.

V Německu působí čtyři pobočky rasistického Ku-klux-klanu (KKK). Nejaktivnější je v Porúří, kde má největší tradici a 13 buněk, a v Porýní-Vestfálsku, kde působí skupina s názvem Teutonští rytíři KKK v Německu. Ta má několik buněk v Duisburgu, Essenu, Dortmundu. Členové klanu musejí dokládat německý původ a musí jít o křesťany. Nazývají se podle středověkého latinského označení části Německa Teutonia, které vychází z názvu starověkého germánského kmene Teutonů.

Dvou setkání organizace se kdysi podle vyšetřovatelů zúčastnila i Beate Zschäpeová, jejíž skupina Národněsocialistické podzemí (NSU) zavraždila deset lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám