Hlavní obsah

Policie v Moskvě pozatýkala stovky lidí, kteří se účastnili nepovolené demonstrace

Aktualizováno

Ruská policie v sobotu při demonstraci v Moskvě pozatýkala přes 1000 lidí. Demonstrantům se nezamlouvalo, že část kandidátů byla vyloučena z účasti v komunálních volbách. Oznámil to server OVD-Info, který monitoruje policejní zákroky. Informaci o počtu zadržených potvrdila s odvoláním na policii i agentura TASS.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty v MoskvěVideo: Reuters

 
Článek

Moskevský starosta Sergej Sobjanin ujistil, že pořádek bude v Moskvě zajištěn podle platných zákonů. Podle agentury Reuters policisté lidi zatýkali ještě před zahájením akce a nakládali je do přistavených autobusů.

V Moskvě byla kvůli protestu posílena bezpečnostní opatření, ještě před protestem dělala policie i domovní prohlídky.

Podle agentury AP přišlo na demonstraci několik tisíc lidí, policie podle listu Kommersant odhadla účast nejprve na 3500 a později na 6000 osob. Organizátoři hovořili minimálně o 5000 shromážděných. Není jasné, z čeho budou zatčení obviněni.

Sedět doma nestačí

Účastníci protestu volali na policisty „Hanba” nebo „Chceme svobodné volby”. „Celý život jsme se bála, ale už to stačí. Když budeme sedět doma, nic se nezmění,” řekla agentuře AFP osmašedesátiletá účastnice protestu Jelena Rastovková.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Žena pozoruje dění v místě demonstrace

Organizace Amnesty International ruské řady kritizovala za „bezostyšnou snahu zastrašit opozici”.

Už ve středu si opoziční předák Alexej Navalnyj vyslechl soudní rozhodnutí o 30denním vězení za to, že minulou sobotu vybízel k dalším protestům.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Zásah policistů

Podle agentury AP v sobotu policie vnikla mimo jiné do studia, které patří Navalnému a které vysílalo záběry z protestu živě. Na internetu se objevilo video ze zásahu, policisté na něm nejméně jednoho zaměstnance donutili si lehnout na zem a při zásahu převraceli nábytek, uvedla AP.

Komise určuje, kdo může kandidovat

Komunální volby se budou v Moskvě konat 8. září. Půjde v nich o 45 míst v moskevském sněmu, avšak volební komise už vyloučila kandidaturu lidí z okruhu Navalného.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Demonstrace v Moskvě

Kandidáti mají předložit předepsaný počet podpisů příznivců a komise kandidáty vyřazovala kvůli tomu, že v seznamech byly údajně nesrovnalosti. O možnost usilovat o křeslo na radnici přišel předák strany Jabloko Sergej Mitrochin, bývalý opoziční poslanec Dmitrij Gudkov či blízká spolupracovnice Navalného Ljubov Sobolová.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Policie zadržela několik stovek demonstrantů

Reklama

Výběr článků

Načítám