Hlavní obsah

Policie v Düsseldorfu během razie proti zlodějům z Maghrebu zadržela 40 lidí

Düsseldorf

Policisté v západoněmeckém Düsseldorfu podnikli v sobotu večer rozsáhlou razii na místním hlavním železničním nádraží, při které zadrželi 40 lidí, především kvůli podezření z nelegálního pobytu v zemi. Oznámila to policie na svém webu.

Foto: Maja Hitij, AP

Düssledorfská policie při sobotním zátahu

Článek

Zátah se uskutečnil jen několik dní poté, co policie uvedla, že v jejím hledáčku je kvůli organizované pouliční kriminalitě dlouhodobě asi 2200 lidí, převážně přistěhovalců se severní Afriky, tzv. Maghrebu (z arab. maghrib - západ).

Razie na nádraží a v přilehlém okolí se zúčastnilo na 300 policistů. Policie v prohlášení uvádí, že má informace o tom, že se zde v určitý čas scházejí lidé podezřelí z kapesních krádeží, krádeží zavazadel, přepadávání chodců a z drogových deliktů. Razie prý byla naplánována již loni.

Během zátahu bylo prověřeno 294 osob, především mužů pocházejících ze severní Afriky. Čtyřicet osob policie zadržela, takřka všechny podezřívá z nelegálního pobytu v zemi. Jeden ze zadržených měl již dříve nařízeno Německo opustit. Prohledána byla asi dvacítka kaváren, heren a dalších podniků.

Nově přicházející jsou problém, usedlíci jsou integrovaní

Okolí nádraží se mezi místními říká maghrebská čtvrť, neboť zde působí kriminální skupiny Severoafričanů. „Právě proti takovým zásah mířil,“ citoval portál spiegel.de policejního mluvčího.

Düsseldorfský sociální pracovník Samy Charchira, se kterým spiegel.de vydal v sobotu rozhovor, řekl, že problémem ve městě jsou především Severoafričané přicházející z jihoevropských zemí. Severoafrická komunita, která v metropoli spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko žije po desetiletí, je prý naopak dobře integrovaná a tolerantní.

„Tak tři, čtyři roky k nám přicházejí Maghrebané z jiných evropských zemí, jako jsou Španělsko, Itálie, Francie. Tito většinou mladí lidé žijí v Evropě roky nelegálně a mnoho z nich se uchyluje ke kriminalitě,“ řekl Charchira. Dodal, že vyhostit takové osoby je obtížné, neboť jejich rodné země je jako kriminálníky odmítají přijmout zpět.

Uprchlíci při silvestrovkých incidentech ženám i pomáhali

Spekuluje se, zda se problematická düsseldorfská komunita Severoafričanů podílela na okrádání a obtěžování žen během silvestrovských oslav v nedalekém Kolíně nad Rýnem. Ženy a dívky vypovídaly, že je obkličovaly a osahávaly skupiny mladých mužů severoafrického a arabského vzhledu.

V souvislosti se silvestrovskými incidenty, které jsou hlášeny i z dalších německých měst, se v zemi vede debata, do jaké míry se na obtěžování žen podíleli i nově příchozí uprchlíci. Američanka Caitlin Duncanová, která se oslav v Kolíně zúčastnila, v rozhovoru s listem The New York Times řekla, že naopak díky pomoci syrských uprchlíků se jí podařilo násilníkům utéct.

Kvůli silvestrovským incidentům a rostoucímu počtu běženců, kteří do Německa míří, čelí migrační politika kancléřky Angely Merkelové stále hlasitější kritice. Část Němců přijímání dalších běženců odmítá, jiná naopak postup kancléřky obhajuje. V sobotu se ve Stuttgartu konala demonstrace proti rasistickému a násilnému chování vůči žadatelům o azyl, které se podle policie zúčastnilo asi 7000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám