Hlavní obsah

Poláky rozdělila kniha o Walesovi, prý byl komunistickým agentem

Právo, brw

Na dva tábory rozdělila Polsko nová etapa boje o „bezúhonnost“ Lecha Walesy. Bouři vyvolala ještě nevydaná kniha historiků polského Institutu národní paměti (IPN). Slawomir Cenckiewicz a Piotr Gontarczyk v ní na základě dokumentů z archívů polské komunistické Státní bezpečnosti dokládají, že nositel Nobelovy ceny míru, vůdce legendárního odborového svazu Solidarita a první prezident demokratického Polska byl v 70. letech agentem a měl krycí jméno Bolek.

Foto: archiv, Právo

Lech Walesa

Článek

„Bez váhání a pochybností je třeba říci, že Lech Walesa byl spolupracovníkem Státní bezpečnosti,“ prohlásil poradce prezidenta Lecha Kaczyńského a historik Andrej Zybertowicz, který knihu pro IPN redigoval. A Kaczyński tvrdí, že se Walesa brání pravdě. „Nikdy pro mě nebyl morální autoritou,“ řekl prezident ve vysílání Polského rozhlasu.

Walesa, který v roce 2005 získal potvrzení, že agentem nebyl a IPN mu tehdy udělil status poškozené osoby, se proti novým obviněním velmi ostře ohradil. „Oznamuji celému Polsku a světu, že jsem nikdy nebyl agentem Státní bezpečnosti,“ řekl exprezident. Pustil se také do prezidenta, kterého nazval „tchořem“, a prohlásil, že kniha vznikla na objednávku bratrů Kaczyńských, nynějšího prezidenta Lecha a bývalého premiéra Jaroslawa.

Podle Walesy si odborníci udělali chybné úsudky a manipulují s fakty. K této verzi se přiklání i část polských komentátorů, podle nichž IPN ovládají lidé spojení s Kaczyńskými. „Až kniha vyjde, dokážu, kdo byl ve skutečnosti agentem Bolkem,“ uvedl Walesa.

Další šarvátka mezi prezidentem a premiérem

Do sporu vstoupil i premiér Donald Tusk, který se hlavně divil, že lidé hodnotí obsah knihy o exprezidentovi, aniž ji četli.

„Nebudu se vyjadřovat, dokud si ji nepřečtu. A to by měli udělat i všichni ostatní,“ řekl Tusk. Zároveň vyjádřil Walesovi podporu: „Lech Walesa byl a bude mým politickým spojencem v časech dobrých i zlých.“

V Polsku se ale nyní podepisují dvě petice: jedna vznikla z popudu lidí spojených s bývalou Solidaritou, jako jsou exministr zahraničí Bronislaw Geremek nebo expremiér Jerzy Buzek, a vyjadřuje Walesovi podporu.

Druhá se pak zastává IPN a brojí proti tomu, že historici čelí kvůli knize útokům. Podepsali ji lidé, kteří mají blíže k bratrům Kaczyńským.

Boj o Walesu tak získal příchuť další šarvátky mezi prezidentem Kaczyńským a premiérem Tuskem, jejichž ostré střety opepřují polskou politickou scénu už několik měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám