Hlavní obsah

Poláci zadrželi Maročana s vazbami na teroristy. Přicestoval přes Česko

– Varšava

V září roku 2016 zadrželo Polsko Maročana, který měl vazby na organizaci Islámský stát a také pachatele teroristického útoku v Paříži. Informaci zveřejnila ve středu polská prokuratura. Muž se prokazoval v Rakousku vydaným dokladem syrského běžence, do Polska přicestoval přes Česko. Podle informací deníku Rzeczpospolita byl Maročan odhalen díky spolupráci evropských a amerických tajných služeb.

Ilustrační foto

Článek

„V telefonu Murada T. jsme našli fotografie s návodem na výrobu výbušných improvizovaných zařízení, která mohou být odpálena s pomocí mobilu, a také objekty, kde mohly být výbušniny použity,“ uvedla bez dalšího upřesnění prokuratura.

Ta celé jméno Maročana nezveřejnila, sdělila jen, že byl zadržen 5. září 2016 v Rybniku na jihu Polska nedaleko hranic s Českem.

Prokuratura je podle deníku Rzeczpospolita přesvědčená, že muž žádný útok v Polsku nepřipravoval, jeho konečným cílem zřejmě bylo Německo.

Maročan je v Polsku obviněn ze spolupráce s teroristy a hrozí mu až osm let vězení, uvedla agentura Reuters s tím, že na proces čeká podezřelý ve vazbě.

Muž s teroristy podle vyšetřovatelů spolupracoval v letech 2015 a 2016, pachateli útoku v Paříži Abdelhamidu Abaaoudovi pomáhal jako informátor. Prokuratura také uvedla, že se Maročan v prosinci 2014 zúčastnil schůzky v Turecku, kde byli mimo jiné Abaaoud a také radikálové, které v lednu 2015 zabila belgická policie během protiteroristické razie ve městě Verviers.

V Evropě, kam se dostal přes Řecko, je Maročan od roku 2014. Poté putoval přes Makedonii, Srbsko do Maďarska a Rakouska, odkud přes Česko přišel v březnu 2016 do Polska, napsal deník Rzeczpospolita. V Rybniku měl podle médií pronajatý byt na polské jméno.

Reklama

Výběr článků

Načítám