Hlavní obsah

Poláci mají nejraději Čechy a Italy, tvrdí průzkum

Právo, PM
Varšava

Češi a Italové se v žebříčku oblíbenosti u Poláků umístili na prvním místě. Sympatie jim vyjádřilo 44 procent dotázaných. Na druhém místě s 43procentní podporou jsou Američané a Britové. Pomyslná bronzová příčka patří Slovákům, kteří jsou sympatičtí 42 procentům respondentů. Vyplývá to z průzkumu oblíbenosti národností a etnických skupin, který v úterý zveřejnil Ústav pro výzkum veřejného mínění (CBOS).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Polákům jsou sympatičtí také Španělé, Norové, Řekové a Švédi. Oblíbenost jim vyjádřilo 34 až 40 procent dotázaných. O něco hůř dopadli v průzkumu Japonci a Francouzi, kteří jsou oblíbení u 33 procent dotázaných.

Na dalších příčkách se umístili Němci (30 procent), Litevci (28 procent), Lotyši, Číňané, Židé, Ukrajinci (24 procent) a Rusové (18 procent).

Na opačném konci pomyslného žebříčku jsou Arabové, které nemá rádo 62 procent Poláků. Dále to jsou Romové (59 procent), Rusové (49 procent), Rumuni (47 procent) a Turci (45 procent).

V porovnání s loňským rokem sympatie Poláků k jiným národnostem výrazně klesly. Vloni sice také bodovali Češi a Italové, ale sympatie jim vyjádřilo 59 a 57 procent Poláků. Na dalších místech se umístili Slováci a Američané (54 procent). Výrazně stoupla nedůvěra Poláků vůči Arabům, Romům a Rusům.

Reklama

Výběr článků

Načítám