Hlavní obsah

Pokud nezačne jednat Evropská komise, jsou na řadě vlády, tvrdí německý ministr

Pokud nezačne Evropská komise po britském referendu urychleně řešit důležité problémy Evropské unie, měly by se iniciativy chopit jednotlivé členské země a hledat „mezivládní” řešení. V rozhovoru poskytnutém listu Die Welt am Sonntag to v neděli uvedl německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Komise by se podle něj měla zabývat především řešením migrační krize.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble

Článek

"Pokud nebude (Evropská) komise spolupracovat, pak se věci ujmeme sami a problémy zkrátka vyřešíme na úrovni vlád," uvedl Schäuble. "Pokud se od počátku nezapojí všech 27 zemí, pak jich začne zkrátka několik málo z nich," dodal.

Že by chtěl Evropskou komisi pod vedením předsedy Jeana-Claudea Junckera oslabit ale německý ministr financí popřel: "Říkám jen tolik: Musí, my musíme být pragmatičtější a rychlejší."

Podle Schäubleho nedává smysl, aby EU na výsledek britského referenda o vystoupení z bloku reagovala tím, že vrátí co nejvíce pravomocí členským státům. "To problémy nevyřeší," řekl. "Nemůžeme se teď zabývat složitými změnami smluv, které lze přijmout jen jednomyslně," dodal ministr.

Migrace a nezaměstnanost mladých

Evropská unie nyní musí urychleně vyřešit některé zásadní problémy, aby tak znovu získala důvěru svých občanů, řekl dále Schäuble, který v německé vládě zastupuje Křesťanskodemokratickou unii (CDU) kancléřky Angely Merkelové. Kromě migrační krize jsou podle něj největšími výzvami, které před EU stojí, hlavně snížení nezaměstnanosti mladých lidí v některých krizí zasažených regionech, vytvoření evropského cloudu či energetické unie.

V současnosti není podle Schäubleho "ten správný okamžik, abychom pracovali na prohloubení eurozóny". Předseda Evropské komise Juncker podle německých médií chce odchodu Británie z EU využít mimo jiné právě k rozšíření skupiny zemí platících společnou evropskou měnou.

Reklama

Výběr článků

Načítám