Hlavní obsah

Pohřešovaného Čecha našli záchranáři v Tatrách mrtvého

Právo, Novinky, pno, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA
Aktualizováno

Slovenští záchranáři našli v Nízkých Tatrách tělo pohřešovaného českého turisty, po kterém pátrali od pátku. Pátrání po muži komplikovalo celý víkend extrémně nepříznivé počasí.

Článek

Tělo leželo asi 50 metrů pod vrcholem Ďurkové. Informovala o tom v pondělí Horská záchranná služba s tím, že záchranáři už muži pomoci nemohli.

Záchranná pátrací akce probíhala od pátku. Muž se svým kamarádem bivakoval na jižní straně hřebene hory, protože se jim nepodařilo za světla dojít na stanovené místo. Poté se muži rozešli, ale do chaty se vrátil pouze jeden z nich. 

foto: Mapy.cz/Ondřej Lazar Krynek

Do prohledávání hor se zapojili profesionální záchranáři i jejich dobrovolní kolegové. Pracovali v extrémních podmínkách při hustém sněžení, nízkých teplotách, při nárazovém větru a za minimální viditelnosti.

Záchranáři našli tělo 50metrů pod vrcholem Ďurkové asi kilometr od nejbližší chaty. "Po značeném turistickém chodníku je to kilometr, ale zkratkou je to jen asi 800 metrů," řekl Novinkám Milan Tatarka dispečinku Horské záchranné služby (HZS) Nízké Tatry - sever.

"Tělo leželo mimo vytyčené trasy. Pravděpodobně bylo v uplynulé dny zafoukané sněhem, byla špatná viditelnost a proto jsme ho nenašli. Silný vítr v pondělí sníh přemístil a odhalil tělo, které už bylo bez známek života," dodal.

V Nízkých Tatrách napadlo v uplynulých dnech půl až tři čtvrtě metru nového sněhu, fouká silný vítr a teploty v noci klesají na mínus 15 až mínus 17 stupňů.

Slovenští záchranáři v horách pátrali o víkendu také po další trojici Čechů, kteří podcenili nástrahy hor a dostali se do nesnází. Ti nakonec po bloudění v pořádku došli na chatu, nikomu se nic nestalo. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám