Hlavní obsah

Podvodné silikony praskají častěji, než se uvádělo. Potkalo to i britskou miss

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská vláda nařídila naléhavé prošetření bezpečnosti sporných implantátů francouzské společnosti PIP poté, co čísla z největšího řetězce klinik plastické chirurgie ukázala, že jich může prasknout osm procent, napsal list Daily Mail. Plněny přitom jsou technickým silikonem místo zdravotnického. Výplň ňadra praskla i někdejší britské královně krásy Gemmě Garrettové.

Foto: Profimedia.cz

Miss Velké Británie 2007 Gemma Garrettová

Článek

Ukázalo se, že nebezpečí prasknutí je vyšší, než se uvádělo dříve. Britský úřad MHRA, který schvaluje užití léků a protetických pomůcek, dosud uváděl, že riziko prasknutí je jendoprocentní, i když ve Francii uváděli pět procent. Nyní ale MHRA získala nová data od největšího britského řetězce klinik plastické chirurgie. A ten uvádí riziko prasknutí ve výši osmi procent.

Ministr zdravotnictví Andrew Lansley proto okamžitě nařídil prověřit kvalitu implantátů z hlediska prasknutí. Podle něj je ale důležité, že nepředstavují riziko z hlediska vzniku rakoviny, a dodal, že není důvod pro plošné vyjímání těchto implantátů, natož aby bylo placeno z daní občanů, protože ženy si až na výjimky prsa nechávaly zvětšovat z kosmetických a ne zdravotních důvodů.

Testy neprokázaly, že by při prasknutí mohl silikon přispět ke vzniku rakoviny, jen vyvolává alergické reakce a také silnou bolest.

Foto: Profimedia.cz

Vyhozené nebezpečné implantáty

Zatímco Francie už doporučila výměnu, Británie tak neučinila. [celá zpráva]

Prsní implantáty společnosti PIP má podle posledních údajů asi 50 000 britských žen. V současné době si kliniky účtují za jejich odstranění až 3000 liber. Kliniky odmítají nést náklady s tím, že nakoupily tyto implantáty v dobré víře a nikdo je na problémy s nimi neupozornil. V USA totiž nebyly schváleny k použití, v evropských zemích a v Latinské Americe ano. [celá zpráva]

Kdo zaplatí výměnu

Britské ženy nyní kritizují MHRA z nezodpovědnosti, když umožnil použití těchto implantátů. Plastičtí chirurgové se brání, že je používali v dobré víře. Nigel Robertson z řetězce klinik Transform řekl, že kliniky je kupovaly v dobré víře a neměly by proto být nuceny nést náklady.

Jeden z plastických chirurgů ale uvedl, že kliniky měly velké zisky z nákupu těchto levných náhražek, což potvrdil i předseda britské Asociace kosmetických plastických chirurgů Fazel Fatah: „Kupovali je, protože byly tak levné a měli na balení větší zisky.“

Podle poslance Philipa Daviese by se výměna měla platit jen ženám, kterým byly poskytnuty, protože jim byl odňat prs kvůli rakovině.

Náhrada praskla i miss Velké Británie

Problémy s nimi však mají i ženy, které si nechaly zvětšit prsa z estetických důvodů. Daily Mail uvádí i případ 44leté paní Sarah Houseové, které musela zaplatit 7500 liber za urgentní výměnu implantátů. V prosinci začal vytékat silikon z jejího levého implantátu. „Po testech mi řekli, že implantát praskl.“ Kvůli výměně si musela rodina vzít další hypotéku na dům.

Potíže měla i miss Velké Británie z roku 2007 Gemma Garrettová, která prodělala plastickou operaci, neboť jedno z jejích ňader bylo menší, a to jí dělalo potíže v kariéře modelky. Korunku královny krásy získala ještě s přirozeným poprsím. Operaci prodělala až v roce 2008, o rok později ale našla na levém prsu bulku. Když se obrátila na kliniku, ta jí řekla, že záruka na implantát vypršela. Musela tak k původním 4000 liber zaplatit dalších 11 000, protože se ukázalo, že implantát praskl.

Foto: Profimedia.cz

Advokát postižených s nebezpečným implantátem

Podobné problémy měla i Catherine Kyddová, která si nechala prsa zvětšit v roce 2004. O půl roku později si stěžovala, že s levým ňadrem je něco v nepořádku, ale plastický chirurg jí řekl, že vše je v pohodě. V roce 2009 ale objevila bulku na prsou a kontrola odhalila, že implantát praskl. Ta nakonec výměnu neplatila, protože v rodině měla několik případů rakoviny.

Pořád se bojí, že jí to poškodilo zdraví: „Řekli mi, že se silikon dostal do mého lymfatického systému.“ Když je pod tlakem, tak cítí svědění v podpaží.

Nyní se snaží dosáhnout změny zákona. Požaduje, aby se dlouhodobě evidovaly záznamy o použitém typu implantátů pro případné budoucí problémy a v podobných případech nesly následky kliniky a odpovědné úřady.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám