Hlavní obsah

Podle prezidentů Visegrádu mělo řešení v Kosovu vliv na konflikt v Gruzii

Právo, Ivan Vilček
PIEŠŤANY

Prezidenti Visegrádské čtyřky nemají jednotný názor na příčiny vzniku rusko - gruzínského konfliktu. Shodli se ale na tom, že řešení v Kosovu mělo vliv na konflikt v Gruzii. Po ukončení dvoudenního summitu prezidentů České republiky, Polska, Maďarska a Slovenska v lázeňském městě Piešťany to v sobotu na společné tiskové konferenci konstatoval slovenský prezident Ivan Gašparovič.

Foto: Jan Koller, ČTK

Prezidenti (zleva) Lech Kaczyński, Ivan Gašparovič, László Sólyom a Václav Klaus společně spustili v Piešťanech před lázeňským domem Irma fontánu.

Článek

"Všichni jsme se shodli, že odmítáme použití síly při řešení konfliktů. Shodli jsme se také v otázce celistvosti gruzinského území," uvedl Gašparovič. Prezidenti V-4 konstatovali, že řešení v Kosovu mělo vliv na konflikt v Gruzii. "Je potřeba vést dialog a stabilizovat situaci. Naše země jsou připraveny pomoci finančně i hospodářsky v oblasti kavkazského regionu," dodal český prezident Václav Klaus.

Ten odmítl reagovat na hrozby ruských generálů, že namíří rakety na americký radar umístěný v České republice. "Permanentně vysvětluji ruské straně, že radarový systém u nás a rakety v Polsku nejsou namířeny vůči Rusku," zdůraznil.

Podle prezidentů Visegrádu přinesl schengenský systém na hranicích jednoznačně pozitivní výsledky. "Společně s Českou republikou a Maďarskem jsme ale konstatovali nespokojenost s politikou našich západních sousedů, kteří do určité míry jen posunuli kontroly do vnitrozemí," uvedl Gašparovič.

Klaus o českém předsednictvu v EU

Český prezident Václav Klaus informoval své partnery o přípravách na české předsednictví v Evropské unii. "Chtěl bych dát příslib konzultací s našimi partnerskými zeměmi visegrádského seskupení ohledně toho, co bude Česká republika chtít v rámci předsednictví prosazovat," uvedl Klaus.

Maďarský prezident László Sólyom konstatoval, že české předsednictví a následující polské a maďarské předsednictví jsou výjimečnou příležitostí k tomu, aby země Visegrádu uplatnily své zájmy a stanoviska.

Problémy v slovensko - maďarských vztazích

Gašparovič odmítl názor, že slovensko - maďarské vztahy jsou špatné. Sólyom však připomněl opakující se protimaďarské útoky předsedy vládní Slovenské národní strany Jána Sloty. "Jeho vyjádření uráží maďarskou menšinu na Slovensku a uráží Maďarsko.

"Slovenští představitelé na nejvyšší úrovni se od těchto vyjádření dostatečně nedistancují a říkají pouze, že Slota není členem vlády," uvedl Sólyom. Maďarský prezident zdůraznil, že na regionální úrovni v příhraniční oblasti žádné problémy neexistují.

Reklama

Výběr článků

Načítám