Hlavní obsah

Pod lavinou v Rakousku zahynulo pět Čechů a jeden Slovák

Novinky, Luděk Fiala, Miloslav Fišer
Aktualizováno

Šest osob nalezlo smrt pod lavinou, která se v sobotu zřítila v oblasti rakouského Söldenu v Tyrolsku. České velvyslanectví ve Vídni Novinkám potvrdilo, že oběťmi je pět Čechů a jeden občan Slovenské republiky. Kromě nich záchranáři žádné další oběti nenašli. Záchranné práce byly kvůli špatnému počasí obnoveny až v neděli v devět hodin ráno.

Článek

Podle informací ambasády jsou mezi oběťmi výhradně muži. Výprava se v sobotu v Ötztalských Alpách v Tyrolsku snažila vylézt na vrchol Schalfkogel ve výšce 3500 metrů. Původně čítala skupina sedm lidí, ale jeden z nich se rozhodl zůstat v chatě a výpravy se tak nezúčastnil. To mu zachránilo život. V neděli byl přizván k identifikaci mrtvých.

Původní informace rakouské policie hovořily o tom, že všech šest obětí pochází z ČR. Podle informací konzulátu, je zatím jist, že jedna oběť měla slovenské doklady, nicméně údaje v nich jsou špatně čitelné. Přesná indentita obětí tak zatím nemohla být ověřena.

Lavina spadla podle svědků v sobotu asi v 16:15 SELČ ve výši zhruba 3000 metrů. Svědci okamžitě upozornili záchrannou službu, ale ta se kvůli špatnému počasí nemohla na místo dostat.

Záchranná akce na lavinovém svahu tak mohla začít až dnes v 05:40 SELČ. Po chvíli se našly čtyři, později ještě další dvě těla už mrtvých osob. Jen dvě z obětí měly podle šéfa horské služby v oblasti Obergurgl Ronalda Ribise šanci přežít, neboť měly pod lavinou malé vzduchové kapsy. Pro ostatní čtyři by prý přišla jakákoli pomoc pozdě, i kdyby se záchranáři mohli pustit do akce už v sobotu, uvedla ČTK.

Agentura AFP napsala, že v masivu Schalfkogelu, kde jsou sněhem pokryté ledovce, se v sobotu kvůli dešťům riziko lavin zvýšilo.

Výběr pádů lavin v zahraničí, v nichž zahynuli čeští občané
26. dubna 1998Těla dvou sedmnáctiletých turistů, kteří byli pohřešováni od poloviny března, objevili rakouští záchranáři. Oba byli strženi lavinou při výstupu na Grossglockner.
21. února 1999Dva čeští lyžaři nepřežili lavinu, která zasypala turistickou výpravu v rumunských Karpatech.
3. ledna 2003Dva čeští horolezci zahynuli v lavině cestou na túru z Téryho chaty do Příčného sedla v Malé Studené dolině ve Vysokých Tatrách.
17. ledna 2004Dva čeští reprezentanti ve sjezdu na divoké vodě zahynuli v lavině, která se zřítila v dolině Parichvost v Západních Tatrách.
9. dubna 2004Dva čeští skialpinisté přišli o život, když je v oblasti Rysů ve Vysokých Tatrách strhla lavina. Jeden zemřel na místě a druhý pak podlehl zraněním v nemocnici.
5. srpna 2004Pět českých horolezců a jeden Rus zahynuli v lavině, která se utrhla v horách v Kyrgyzstánu.
31. prosince 2005Lavina zasypala celkem osm českých turistů, kteří bivakovali ve slovenských Roháčích. Pod sněhem zemřelo sedm Čechů, z toho jedna žena, ve věku od třiadvaceti do sedmatřiceti let. Jednomu muži se podařilo zachránit.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám