Hlavní obsah

Počet útoků na imigranty v Británii vzrostl od referenda o 42 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Počet nenávistných útoků proti imigrantům v Británii se od červnového referenda, v němž se Britové vyslovili pro odchod své země z Evropské unie, zvýšil o 42 procent, uvedla v pátek britská policie. V posledních týdnech zaznamenala 3076 podobných incidentů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Máme teď jasné poznatky o zvýšení počtu nenávistných útoků v zemi a jejich prudkém nárůstu v posledních týdnech. Je to nepřijatelné," řekl mluvčí policie Mark Hamilton.

Většinu nenávistných projevů tvoří různé formy obtěžování, útoků a slovních výpadů. Ale také například plivání nebo strkání. Terčem útoků jsou především muslimové a občané z východoevropských států.

Britští voliči hlasovali 23. června pro odchod Británie z EU. Rozhodli se tak po vyhrocené kampani, ve které byla imigrace jedním z hlavních témat. Někteří ze zastánců takzvaného brexitu podle komentářů rozdmýchávali xenofobii a rasismus. Tvrdili, že odchod z osmadvacítky umožní Británii zastavit příchod imigrantů, kteří podle mnohých Britů zabírají pracovní místa a zneužívají sociální dávky.

Příště půjdeme po vás!

V noci na čtvrtek neznámí pachatelé vypálili kůlnu u domu polské rodiny v Plymouthu na jihozápadě Británie. Zároveň poslali rodině dopis s výhrůžkou, že příště zaútočí přímo na ni.

Související témata:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Britský premiér David Cameron

Policie případ vyšetřuje jako rasově motivované násilí. Podle zpravodajské stanice BBC se napadená rodina potýká s hrozbami právě od červnového referenda.

Reklama

Výběr článků

Načítám