Hlavní obsah

Počet obětí zemětřesení stoupl na 250, žena přežila pod troskami 42 hodin

Aquila
Aktualizováno

Na 250 stoupl počet obětí pondělního zemětřesení v italských Abruzzách, uvedli ve středu zdravotníci. Mezi mrtvými jsou i dva mladí Češi. Patnáct osob zůstává nezvěstných. Oblast v noci postihly další silnější otřesy. Již večer měl jeden sílu 5,5 stupně Richterovy škály a cítit byl i v Římě. Záchranáři nalezli několik přeživších, jedna žena strávila po troskami 42 hodin.

Článek

V úterý večer krátce před 20. hodinou zasáhl oblast kolem Aquily otřes o síle 5,5 Richterovy škály. Jeho následkem se zřítily části budov poškozených při pondělním zemětřesení o síle 5,8 stupně. Otřesy pocítili i Římané. Kolem 23:30 SELČ byl zaznamenán další otřes, tentokrát o síle 3,8  stupně.

Ve úterý večer české ministerstvo zahraničí oznámilo, že v Aquile zahynuli dva sedmnáctiletí Češi, kteří tam byli na stáži. [celá zpráva]

Na pět tisíc záchranářů, kteří neustávají v práci, však slavilo i úspěchy. Večer se jim podařilo zachránit jednu ženu. Vyhrabali ji z trosek u centra města, pod nimiž strávila  42 hodin. Žena byla při vědomí. 

Už předtím byla vyproštěna studentka Marta, která přežila bez úhony celých 23 hodin pod troskami a na jejímž vyprošťování pracovali speleologové pět hodin. Odpoledne pak záchranáři vyprostili z trosek osmadevadesátiletou Marii D´Antuonovou, která byla zavalená 30 hodin. Ta si po celou dobu, co čekala na záchranáře, háčkovala.

Italský premiér Silvio Berlusconi už v úterý večer slíbil, že záchranné práce budou pokračovat dalších 48 hodin. Jen v Aquile je pobořeno 10 000 domů.

Aquila
Je jednou z pokladnic italské renesanční a barokní architektury. V hlavním městě regionu Abruzzo žije asi 70 000 lidí, ale i tisíce turistů a studentů. Většina centra města byla znovu vystavěna po ničivém zemětřesení z roku 1703.
Zemětřesení z neděle na pondělí tam poničilo mezi třemi a sedmi tisíci budov včetně vzácných kostelů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám