Hlavní obsah

Počet nových migrantů se meziročně zdesetinásobil

Londýn
Aktualizováno

Počet migrantů připlouvajících do Evropy po moři se za prvních šest týdnů tohoto roku meziročně zdesetinásobil na více než 76 000. Informovala o tom v úterý mezivládní Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Prudce vzrostl také počet těch, kteří během riskantní cesty zahynuli: během prvních šesti letošních týdnů jich bylo 409, zatímco před rokem to bylo 69 obětí.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Uprchlíci na hranicích Řecka a Makedonie

Článek

IOM navíc uvedla, že neočekává pokles počtu migrantů mířících do Evropy. Řecko by příští měsíc mělo podle odhadů přijmout milióntého nově příchozího běžence od propuknutí nynější uprchlické krize.

Minulý rok doplulo k evropským břehům více než 1,1 miliónu lidí prchajících před chudobou, válkou a útlakem na Blízkém východě, v Asii a v Africe. Většina z nich zamířila do Německa. Zhruba polovinu příchozích tvoří uprchlíci ze syrské války.

Drtivá většina míří do Řecka

IOM informovala, že do Řecka letos zatím připlulo 70 365 běženců a do Itálie 5898. Údajně 319 uprchlíků zahynulo při pokusu překonat moře mezi Tureckem a Řeckem a dalších 90 na takzvané centrální trase mezi severoafrickým pobřežím a Tureckem.

Druhá trasa, na níž se loni potopilo několik větších plavidel s migranty, je přitom považována za riskantnější. Koncem minulého roku ale prudce vzrostl počet úmrtí v Egejském moři, kde nyní téměř každodenně troskotají malé čluny.

Mluvčí IOM Joel Millman řekl, že organizace v dohledné budoucnosti neočekává pokles počtu běženců přicházejících do Evropy. "Je kolem nás více souběžných krizí najednou než kdy v minulosti," konstatoval Millman. "Podmínky v zemích, které živí migrační krizi, se do velké míry nemění, takže se domníváme, že počty zůstanou pravděpodobně stejné," dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám