Hlavní obsah

Počet nahlášených zločinů z nenávisti ve Velké Británii prudce vzrostl

Londýn

O více než 400 procent vzrostl v týdnu po referendu o setrvání v Evropské unii počet zločinů z nenávisti, které lidé v Británii policii nahlásili prostřednictvím on-line formulářů. Mezi hlášenými trestnými činy bylo i několik xenofobních útoků, napsala ve čtvrtek agentura Reuters s odvoláním na policii.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vyplnění on-line formuláře je v Británii jedním z možných způsobů, jak nahlásit policii trestný čin. Zločinů z nenávisti tímto způsobem lidé v Británii od minulého čtvrtka, kdy se konalo referendum o setrvání země v evropském bloku, nahlásili celkem 331. Týdenní průměr před referendem přitom činil 63 činů, uvedla mluvčí policie Sara Thorntonová.

Zveřejněná data podle agentury Reuters potvrzují informace o množících se útocích proti muslimům a občanům zemí střední a východní Evropy. Řada Britů v referendu hlasovala pro odchod země z Evropské unie, neboť si přeje omezení imigrace do své země.

"Byla jsem šokovaná a znechucená některými případy rasových útoků a útoků proti imigrantům, které byly tento týden nahlášeny," uvedla Thorntonová. Migranti a lidé s jinou barvou pleti podle ní hlásí slovní útoky, xenofobní komentáře na sociálních sítích, protiimigrační letáky, ale i fyzické útoky.

Kritici kampaně za odchod Británie z EU obviňují některé představitele protiunijního tábora, že rozdmýchávali xenofobní a rasistické nálady. Premiér David Cameron ve středu slíbil, že se vypořádá s projevy národnostní a rasové nesnášenlivosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám