Hlavní obsah

Počet migrantů připlouvajících do Řecka prudce vzrostl

Počet migrantů, kteří připlouvají na řecké ostrovy, v srpnu prudce vzrostl. Zatímco v červenci tam dorazilo 2 030 migrantů, v srpnu jich připlulo 3 430. Ve čtvrtek o tom informovala agentura Frontex, která má na starost ochranu vnějších hranic Evropské unie. Do statistiky jsou pochopitelně zahrnuti jen ti, jejichž příchod Frontex zaznamenal.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Migrantů opět přichází víc

Článek

Jedná se o první jasně patrný nárůst přílivu migrantů do Řecka od březnového uzavření dohody o výměně běženců s Tureckem a od doby, kdy Makedonie uzavřela hranice s Řeckem, upozornil Frontex.

Brusel se v rámci dohody s Ankarou zavázal poslat 6 miliard eur, tedy v přepočtu 162 miliard korun, zrušit víza a obnovit přístupové rozhovory. Turci se naopak zavázali přijímat zpět uprchlíky, kterým bude zamítnuta žádost o azyl na území osmadvacítky. Nejvíce lidí přichází na řecké ostrovy ze Sýrie, Pákistánu, Afghánistánu a Iráku.

Čtvrt miliónu lidí do Itálie

Informace Frontexu přicházejí ve stejný den, kdy italský deník La Stampa publikoval rozhovor se zvláštním zmocněncem Spojených národů pro Libyi Martinem Koblerem. Ten varoval, že v Libyi čeká téměř čtvrt miliónu lidí, kteří jsou připraveni vyrazit do Evropy.

„Máme seznamy 235 000 migrantů, kteří jednoduše čekají na dobrou příležitost vyrazit do Itálie, a oni to udělají,“ řekl Kobler italskému listu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám