Hlavní obsah

Počasí zhatilo plány, závodní jachta s Gretou změnila kurs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závodní jachta Malizia, která na své palubě veze šestnáctiletou ekologickou aktivistku Gretu Thunbergovou na konferenci do New Yorku, musela krátce po vyplutí změnit kurs, napsal deník Bild. Kapitán chtěl plout podél jižního pobřeží Irska, ale kvůli počasí musel plout podstatně jižněji. Nyní se nachází závodní jachta u pobřeží Francie.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

První noc na závodní jachtě Malizia byla tvrdá.

Článek

U Irska jsou podle momentálního přehledu počasí velké a silné vlny, u francouzského pobřeží je situace podstatně klidnější, píše Bild. Za úsvitu foukal čerstvý západní vítr, který dosahoval v nárazech rychlosti až 35 km/h. Takový vítr působí značné zpěnění vody.

Jachta má za sebou necelých 300 kilometrů, do New Yorku je to dalších více než 5000 kilometrů vzdušnou čarou. Kapitán Malizie Boris Hermann na Twitteru napsal, že noc byla náročná a provázely je silné vlny.

„Noc byla drsná a loď s sebou zmítala, ale většinou všichni spali. Snažíme se najít organizaci prostoru a života. Všechno je pomalé: pohyb, oblékání, vaření atd. Zatím je vše v pořádku a my si zvykneme. Pierre a Boris,“ napsal kapitán.

Příštích několik dní by mohlo být vyčerpávajících. Předpověď počasí není totiž příznivá. Plavbu by měly provázet velké vlny, které způsobí v Atlantiku turbulenci. Čím dále se loď dostane na jih, tím snadnější by měla plavba být. S největší pravděpodobností ale posádku sužuje déšť, píše Bild.

Závodní jachta se jménem Malizia německého realitního magnáta Gerharda Senfta je sice velmi rychlá, ale extrémně nepohodlná. Aby bylo plavidlo co nejlehčí, vybavení je minimální. Záchod tvoří kbelík na palubě. Jeho obsah se vylévá přes palubu. Kuchyně kromě jednoho plynového hořáku neexistuje.

Na palubě je kromě kapitána Borise Herrmanna a Grety také její otec Svante, dokumentarista Nathan Grossman a Pierre Casiraghi, syn monacké princezny Caroline, který je jachtařským kolegou kapitána.

Jachta Malizia má karbonový trup a je vybavena solárními panely a podvodními turbínami, které vyrábějí elektřinu potřebnou pro navigaci plavidla a komunikaci. Pro případ nouze je připraven také dieselový motor, který je však nyní zapečetěn.

Thunbergová by se měla dostat podle předpokladů do New Yorku během dvou týdnů. Tam by se měla zúčastnit klimatické konference. V prosinci by se měla účastnit světové klimatické konference v Chile.

Reklama

Výběr článků

Načítám