Hlavní obsah

Pobřežní stráž zachránila ve Středozemním moři 2000 běženců

Zhruba 2000 migrantů zachránila v pondělí během patnácti operací ve Středozemním moři italská pobřežní stráž a další námořní síly. Informovala o tom agentura AFP. Celkem se letos přes Středozemní moře ze severu Afriky do Evropy dostalo už přes 30 tisíc lidí.

Foto: Jon Nazca, Reuters

Migranti na záchranném člunu ve Středozemním moři

Článek

Dvě italské vojenské lodě zachránily více než 500 lidí namačkaných na čtyřech vratkých člunech, které vypluly na moře z Libye. Téměř 800 lidí zachránila také dvě plavidla organizace Lékaři bez hranic. Několik set migrantů na pevninu odvezla irská loď, která se podílí na mezinárodní záchranné operaci.

Do Evropy se migranti snažili podle italské pobřežní stráže dostat na 14 nafukovacích člunech a jedné dřevěné loďce. Státní příslušnost zachráněných pobřežní stráž neuvedla, podle agentury AFP ale tradičně většina z nich pochází ze subsaharské Afriky.

S nástupem léta italské úřady očekávají další nárůst počtu lidí, kteří se vydají na nebezpečnou cestu ze severní Afriky do Evropy. Itálie se stala opět hlavní tranzitní zemí pro migranty směřující na evropský kontinent po uzavření takzvané balkánské stezky a dojednání dohody EU a Turecka o vracení migrantů.

Reklama

Výběr článků

Načítám