Hlavní obsah

Po zřícení mostu v Janově zaznamenali slabé zemětřesení

– Janov

Po zřícení Morandiho mostu bylo minulé úterý v Janově zaznamenáno zemětřesení o síle jednoho stupně, napsal ve čtvrtek list La Repubblica. Současně informoval o sdělení prokurátora, že západní zbytek mostu je ve stejně špatném stavu jako jeho východní část nad obytnými domy, které muselo opustit přes 600 lidí.

Foto: Luca Zennaro, ČTK/AP

Část mostu v Janově se propadla.

Článek

„Zřícení Morandiho mostu způsobilo zemětřesení, které odpovídá jednomu stupni Richterovy stupnice,” potvrdil profesor Mauro Mariotti z janovské univerzity. „Naše seismografická síť ten účinek zaznamenala,” dodal a ukázal záznam, na němž se hroty jehel zapisovacího zařízení rozechvěly v 11:36.

„Ze seismologického hlediska lze otřes zaznamenaný po zřícení Morandiho mostu, co se týče maximální amplitudy pohybu země, vcelku přirovnat k zemětřesení o síle jednoho stupně Richterovy stupnice,” vysvětlil Mariotti.

Janovský prokurátor Francesco Cozzi na tiskové konferenci oznámil, že západní zbytek mostu je ve stejně špatném stavu jako jeho východní část. Právě východní část nad ulicí Fillak dosud nejvíce znepokojovala záchranáře a ty, kteří z místa odklízejí trosky.

Prokurátor dodal, že v takovém stavu se západní část nacházela už před zřícením stavby. Co se týče degradace materiálu, dosud stojící části konstrukce prokazují čtvrtý z pěti stupňů opotřebení.

Náhlý pád mostu si vyžádal 43 mrtvé. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám