Hlavní obsah

Po uzavření hranice s Chorvatskem se tok migrantů do Maďarska zastavil

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Po sobotním uzavření maďarsko-chorvatské zelené hranice se pohyb migrantů přes území Maďarska prakticky zastavil. „Uplynulé hodiny uběhly prakticky bez událostí,“ informoval v neděli mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Zátaras u hraničního přechodu Beremend

Článek

Ještě v pátek přitom přišlo do Maďarska 6353 migrantů. Bezpečnostní poradce maďarského premiéra György Bakondi konstatoval, že v sobotu překročilo hranice jen 870 uprchlíků. Z toho 859 běženců prošlo hranice u obce Zákány v noci z pátku na sobotu těsně po půlnoci, protože několik minut před půlnocí dorazil k hranicím vlak plný migrantů. Maďarsko je pustilo na své území z humanitárních důvodů i po půlnoci, ale pak už hranice uzavřelo.

Všichni jsou už pryč

Od začátku roku prošlo přes Maďarsko 390 tisíc uprchlíků. „V uprchlických táborech na území Maďarska je momentálně jen 522 lidí,“ uvedl Bakondi. Ostatní pokračovali v cestě dál na Západ.

Po uzavření maďarsko-chorvatské zelené hranice míří vlna migrantů do Slovinska a dál do Rakouska a Německa. Lublaň oznámila, že denně přijme maximálně 2500 běženců. Maďarsko v sobotu dočasně obnovilo kontroly na hranicích se Slovinskem. Dočasné kontroly jsou prováděny v rámci schengenské dohody.

Společná ochrana hranic

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó v neděli telefonicky poděkoval svým partnerům z členských zemí Visegrádské čtyřky, že tyto země ukázaly, že společná ochrana vnějších hranic Evropské unie je možná. Agentura MTI uvedla, že šéf maďarské diplomacie telefonoval nejen ministrům zahraničí České republiky, Polska a Slovenska, ale také Rakouska a bavorskému zemskému ministru odpovědnému za mezinárodní a evropské záležitosti. Informoval je, že Maďarsko úspěšně chrání vnější hranice Evropské unie a schengenského prostoru.

„Ve spolupráci se státy V4 Maďarsko chrání Evropu, chrání společné evropské hodnoty a pravidla. Dali jsme najevo, že společnými evropskými silami by mohla být chráněna i řecká vnější hranice,“ uvedl Szijjártó podle MTI.

Česká republika vyčlenila zatím na pomoc Maďarsku 21 vojáků a 50 policistů, Slovensko posílá do Maďarska 50 policistů a Polsko 60 policistů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám