Hlavní obsah

Po šestileté oběti nehody autobusu se neměl kdo shánět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záhřeb

Po nejmladší oběti sobotní nehody autobusu v Chorvatsku, šestileté Julii, se nikdo nesháněl, což záchranáře překvapilo. Podle chorvatského deníku Večernji list ani neměl kdo. Její prateta také zahynula při nehodě, a tři její sestřenice byly převezeny do nemocnic, dvojčata do záhřebské a dvanáctiletá do gospičské.

Foto: Cropix

Zásah záchranářů na místě nehody

Článek

Bezvládné tělo dívky nesl záchranář Damir Radakovič, který musel, jak sám říká, šlapat po mrtvých, aby zachránil živé.

"Dítě bylo na střeše. Viselo za hlavu s nohama zaklíněnýma za sedadlo. Byla to dívka tak pěti šestiletá," řekl Radaković. Náraz byl příliš prudký, než aby měla šanci přežít. Ze stejného důvodu zemřela i její prateta, protože seděla vepředu a čelila největší síle nárazu.

Foto: Cropix

Na leteckém záběru českého autobusu, který havaroval v Chorvatsku, je vidět, jak ničivý byl náraz.

Záchranáři byli překvapeni, že se se nikdo nesháněl po malé dívence. Z příbuzných neměl kdo a zbytek cestujících byl v šoku a málokdo byl schopen kloudného slova, uvedli záchranáři. Nakonec ji identifikovali až v karlovacké nemocnici. Pomohly k tomu cestovní dokumenty a krev sestřenic, které skončily po havárii v Záhřebu. [celá zpráva] Třetí sestřenice byla už v neděli přepravena sanitou do Prahy k rodičům.

Sestra: Pětkrát jsme se vrátili, jestli někdo nepřežil

Radakovič byl v posádce prvního vozu, který dorazil na místo nehody spolu s lékařem Edym Emerem, sestrou Ivanou Vukovičovou a řidičem Antem Klaričem.

Sestra uvedla, že bylo vše rozházené kolem a všude byla krev: „Byl to hrozný pohled a ještě horší byl pocit, když všechno skončilo a my jsme mohli jít domů. Damir a já jsme se vrátili pětkrát, abychom zjistili, jestli tam může být ještě někdo živý."

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nehoda českého autobusu v ChorvatskuVideo: Reuters

Lékař Emer potvrdil, že na místě nehody byl čtyři nebo pět minut poté, co byla záchranka přivolána, a to ve 3:45. Řidič uvedl, že na místo nehody jel rychlostí 180 kilometrů za hodinu. První zraněné do Gospiče dovezli v 4:40 ráno a poslední v 5:30.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám