Hlavní obsah

Po kauze se zabitou žirafou ukáže dánská zoo pitvu lvího mláděte

Kodaň

Rok a půl poté, co kodaňská zoo pobouřila veřejnost tím, že usmrtila mládě zdravé žirafy a její tělo pak před zraky dětí předhodila lvům, připravuje jiná dánská zoologická zahrada obdobně kontroverzní „podívanou“. Chovatelé ze zoo ve městě Odense chystají veřejnou pitvu ročního mláděte lva, jehož utratili, aby předešli páření mezi přímo příbuznými zvířaty.

Foto: odensezoo.dk

Veřejné pitvy zvířat pořádá zoo v dánském Odense již dvacet let

Článek

Zdravá lvice byla utracena už před devíti měsíci a chovatelé její mršinu uschovali pro vhodnou příležitost. Ta přišla teď. Pitva je chystána na čtvrtek tak, aby vyšla na podzimní prázdniny školáků.

Ošetřovatel Michael Wallberg Soerensen v rozhovoru pro agenturu AP připomněl, že zoo v Odense pořádá veřejné pitvy už dvacet let, a to nikoliv pro zábavu, nýbrž ze vzdělávacích důvodů.

“Není to tak, že bychom pro zábavu rozsekávali zvířata, věříme ve sdílení znalostí a chceme dát lidem možnost poznat zvířata zblízka. Je důležité nepřisuzovat zvířatům lidské atributy, které nemají,” vysvětlil Soerensen.

Foto: odensezoo.dk

Veřejné pitvy zvířat pořádá zoo v dánském Odense již dvacet let

Dodal, že svědkem pitvy budou skutečně jen ti návštěvníci, kteří o to projeví výslovný zájem.

Zoo se pro malou lvici snažila najít adekvátní nový domov, dlouhodobě se jí to ale nedařilo, a tak rozhodla o jejím usmrcení.

Veřejnosti to tentokrát nevadí

Chystaná akce sice vyvolala několik protestních akcí, celkově je ale dánskou veřejností přijímána s mnohem větším pochopením než zmíněné loňské usmrcení dvouletého žirafího samce Maria v kodaňské zoo. Jeho utracení tehdy vyvolalo pozdvižení po celém světě. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zoo utratila před zraky návštěvníků zdravé žirafí mláděVideo: Reuters

S veřejnou pitvou mršiny lva nemá problém ani Asociace evropských zoo a akvárií (EAZA): „Zvíře bylo v tomto případě usmrceno na základě zvážení všech možných řešení a bylo to provedeno humánně.” EAZA navíc zastává názor, že je pitva mršiny z edukativních důvodů čistě na rozhodnutí dané zoo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám