Hlavní obsah

Po Gorile rozzlobila Slováky nová aféra: Sasanka

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovensko se ještě nevzpamatovalo ze skandálu Gorila s údajnou korupcí v privatizaci v letech 2005 a 2006, kterou odhalil stejnojmenný spis tajné služby, a už na povrch vyplavala další kauza – tentokrát s názvem Sasanka.

Foto: Profimedia.cz

Richard Sulík

Článek

Jde o přepis esemeskové komunikace mezi tehdejším předsedou parlamentu Richardem Sulíkem (strana SaS) a podnikatelem Mariánem Kočnerem, jehož jméno se objevilo v tzv. mafiánských seznamech vypracovaných údajně ministerstvem vnitra, které se objevily ve slovenských médiích.

Terčem Radičová?

Z dokumentu vyplývá, že Sulík loni informoval Kočnera o politickém zákulisí volby generálního prokurátora, o postoji jednotlivých politických stran. V esemeskách si domlouvají setkání.

Sulík vzápětí styky i osobní setkání s Kočnerem potvrdil a nepopřel ani autenticitu přepisu SMS zpráv. „Neřešili jsme žádnou korupci, žádné špinavé obchody, žádné podplácení, žádné provize,“ obhajoval se Sulík. Kočnera údajně bral jako zdroj informací a připustil, že i on mu „občas něco řekl“.

O setkáních údajně informoval také premiérku Ivetu Radičovou. „Premiérka ho upozornila, že jako předseda parlamentu by neměl mít kontakty tohoto typu,“ reagoval tiskový odbor Úřadu vlády.

Podle Sasanky měl Sulík zájem na výměně Radičové za současného ministra financí Ivana Mikloše a chtěl ovlivňovat generálního prokurátora. Sulík tato tvrzení označil za nesmysly.

Sulík: Jsou to špinavé útoky

Je zajímavé, že Sasanka se objevila na internetu, tedy stejně jako před časem spis Gorila, kde se píše o možných motivech, proč Sulíkova strana SaS mohla hlasovat v rozporu s koaličními dohodami. „Pamflet, který byl zveřejněný, je součástí špinavých útoků na SaS,“ reagoval Sulík.

Předseda SaS považuje zveřejnění Sasanky za pokus překrýt Gorilu. „Chápu, že pro přesluhující politiky jsme ohrožením především od té doby, když zjistili, že jsme nepřišli krást ani poklonkovat Bruselu, ale je vystřídat. Proto očekávám, že ještě několik špinavých útoků zažijeme,“ uvedl Sulík na svém blogu.

Přepis SMS z 12.10. 2010
08:22:47 Kočner: Dobré ráno. Můžu se zeptat, jak skončila včera otázka výběru GP?
08:37:03 Sulík: Každá strana dala člověka, my Miškova a ti někoho natrhnou
08:37:08 Kočner: Dík
08:38:29 Sulík: Mělo být navrhnou a ne natrhnou
08:39:09 Kočner: Zjistil jsem, ale vyznělo to celkem vtipně. Dík. A koho dali hnědí?
08:40:35 Sulík: Hrušáka (Hrušovský − pozn. Právo)
08:41:46 Kočner: To je dobře. A koho nominovali modří a čipoši? (slovensko-maďarská strana Most-Híd - pozn. Právo). A už nebudu otravovat.
09:21:28 Sulík: Žitňanskou a za Most nevím

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám