Hlavní obsah

Plány v Abdeslamově počítači: IS chce na fotbalovém Euru útočit na anglické fanoušky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž/Londýn

Islámský stát na nadcházejícím evropském šampionátu v kopané ve Francii plánuje útoky na anglické fanoušky. Svědčí o tom data nalezená v počítači Salaha Abdeslama, jediného přeživšího atentátníka z Paříže. Na fanoušky mají zaútočit sebevražední atentátníci, teroristé se samopaly a dokonce i drony vyzbrojené chemickými zbraněmi. S odvoláním na belgické zdroje blízké vyšetřování to napsal britský The Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Abdeslam je sice pod zámkem, ale další, kteří jsou stejně zfanatizovaní, jsou stále na útěku a mohou udeřit. Fanoušci Anglie a Ruska jsou jasným terčem, protože obě země bombardují Islámský stát v Sýrii a Iráku,“ citují servery Daily Mail a Sun nejmenovaný zdroj. 

Pokud by však měli teroristé zaútočit, pak se podle belgického zdroje jeví jako pravděpodobnější akce, jakou provedli 13. listopadu minulého roku v Paříži. Na několika místech francouzské metropole tehdy několik skupin džihádistů povraždilo 130 lidí. [celá zpráva]

Dokumenty nalezené v Abdeslamově laptopu zahrnují snímky Starého přístavu v Marseille, kde příští měsíc vyroste anglická fanouškovská zóna.

Den D nastane 11. června

Příznivci anglické fotbalové reprezentace se tam mají shromáždit před úvodním zápasem s Ruskem. Výkop je plánován na 11. června ve 21 hodin. Teroristé, soudě podle nalezených důkazů, měli nebo stále mají v úmyslu zaútočit ještě před začátkem utkání.

Jediný přeživší terorista z Paříže Abdeslam nejprve slíbil, že bude spolupracovat. Když ale před necelými dvěma týdny poprvé stanul před soudem ve Francii, kam ho vydali Belgičané, odmítl vypovídat. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Belgian Interior Ministry

Salah Abdeslam

Podle Abdeslamova advokáta Franka Berona využil jeho klient svého práva mlčet,  chce vypovídat později, je prý potřeba „dát mu čas“. Problémem prý může být umístění ve věznici, kde je jeho cela 24 hodin denně sledována kamerou. Zadržovaný uvedl, že „není v dobrém stavu“. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám