Hlavní obsah

Pitr prý bude propuštěn z vazby ve Švýcarsku

Ženeva

Kontroverzní český podnikatel Tomáš Pitr bude podle serveru ParlamentniListy.cz pravděpodobně příští týden na svobodě. Muž pravomocně odsouzený v Česku, který bývá často spojován se zavražděným šéfem podsvětí Františkem Mrázkem, byl zadržen loni 26. července v horském středisku Svatém Mořici v kantonu Graubünden. A podle švýcarského práva nesmí být cizinec zadržován ve vazbě déle než jeden rok.

Článek

V roce 2006 byl Tomáš Pitr odsouzen za daňové úniky na pět let vězení, ale z Česka uprchl. Už jako odsouzeného na útěku ho roku 2010 pražský městský soud odsoudil k dalšímu trestu za machinace s akciemi Setuzy. Podle žalobců se dopustil porušování povinnosti při správě cizího majetku tím, že vyvedl akcie firem Setuza a Milo Surovárny ze společnosti Agrocredit, čímž způsobil škodu přesahující 700 milionů korun. Z obou verdiktů pak pro něj vyplynul souhrnný trest ve výši šesti let.

Pitrův pražský právník Jan Křivánek nechtěl nyní možnost propuštění Pitra po roční vazbě komentovat. "Nebyl jsem zbaven mlčenlivosti, nemohu k tomu nic říct," řekl Křivánek.

Nejvyšší soud otevřel projednávání případné obnovy řízení v první Pitrově kauze. Křivánek totiž podal námitku na celý senát, hlavně na jeho předsedu Petra Nováka pro podjatost. Městský soud mu nevyhověl, ale Křivánek podal další stížnost. [celá zpráva]

"Cítí se být nevinen. Je silný, vždyť už toho má dost za sebou," řekl nedávno pro právník o klientově rozpoložení.

 Pitr má vyjít z vězení ve středu

Pitr bude nejspíš ve středu už na svobodě, protože v březnu 1994 schválil švýcarský federální parlament zákon, podle kterého může být cizí státní příslušník zadržován tři měsíce, v nezbytném případě se doba může doba prodloužit na jeden rok.

"Ve Švýcarské konfederaci opravdu nemůže být nikdo ve vazbě držen déle než rok. Existují sice dodatky, které umožní vazbu prodloužit, například pro zločiny proti lidskosti, genocidu, nebo válečné zločiny, a podobné nejvážnější delikty. Případ pana Pitra neznám, takže nemohu soudit, ale pokud jde o nějaké daňové záležitosti, tak pochybuji, že by vazba byla prodloužena. Navíc Švýcarsko extradikuje jen za činy, které jsou trestné v konfederaci," řekl serveru právník z Curychu Christian Reich.

"To, že všichni zločinci budou nakonec dopadeni, byla jen silácká slova. Realita je někde úplně někde jinde. Obávám se, že to s Pitrem skončí stejně jako kauza Krejčíř," vyjádřila své obavy bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová.

O vydání Pitra pochybuje i bývalý ministr vnitra František Bublan. "Nejsem příliš velký optimista, už jsem podobné poloúspěchy zažil a nakonec jsem byl zklamán. Vše bude záležet na státním zastupitelství a také na tom, kolik má Pitr ještě peněz," míní v reakci pro server Bublan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám