Hlavní obsah

Pište webové adresy v azbuce, vyzývá ruský prezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruský prezident Dmitrij Medveděv ve středu vyzval své krajany, aby si nechávali registrovat názvy internetových domén v azbuce místo v latince. Takový krok by podle něj zvýšil roli ruštiny jako světového jazyka.

Článek

Ruština, která bývala naprosto dominantní řečí v bývalém Sovětském svazu, ztrácí půdu pod nohama kvůli příklonu k místním jazykům a sílícímu vlivu angličtiny. Obrana mateřštiny se však Rusům nyní jeví i jako věc národní hrdosti.

"Musíme udělat vše, co můžeme, pro zajištění budoucnosti internetových domén v azbuce. Je to symbol významu ruštiny," prohlásil Medveděv na mezinárodním kongresu ruské žurnalistiky, který se koná v Moskvě.

Zdůraznil, že asi 300 miliónů lidí ve světě sleduje ruská média a že pojmenování domén v azbuce by mohlo zásadně přispět ke zvýšení významu ruštiny, což považuje i za svoji osobní prioritu mezi úkoly hlavy státu.

Medveděv se rád předvádí v roli hlavy státu sžité s internetem: veřejně se už pochlubil, že používá svůj mobilní telefon pro připojení ke světové počítačové síti a že po informační dálnici brouzdá každé ráno.

Experti: Azbuka pomůže ruským úřadům

Ruské internetové stránky dosud přepisují své názvy do latinky. Obvyklou koncovkou je .ru anebo .su, zděděné po Sovětském svazu. Nyní si Rusko přeje získat domény s koncovkou .rf (jako Ruská federace), avšak psanou v azbuce.

Někteří odborníci se obávají, že takový krok by mohl zvýšit státní kontrolu nad oblastí, která zůstává poměrně svobodným fórem pro vyjádření odlišných názorů i v době, kdy klasická média jsou přísně kontrolována.

Ruština je jedním ze šesti hlavních jazyků OSN a patří také do šestice nejrozšířenějších řečí ve světě, po mandarínské čínštině, angličtině, hindštině, arabštině a španělštině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám