Hlavní obsah

Pískot přehlušoval ceremonii odchodu německého prezidenta

Berlín

Odcházející německý prezident Christian Wulff se ve čtvrtek večer tradiční vojenskou slavností oficiálně rozloučil s úřadem hlavy státu. Vojenskou ceremonii, která je vyhrazena jen pro odcházející kancléře či ministry obrany, ale část veřejnosti kritizuje kvůli okolnostem Wulffovy rezignace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ohlušující pískot provázel ceremonii odstupujícího německého prezidentaVideo: Reuters

 
Článek

Před prezidentským palácem Bellevue, kde se slavnost konala, proto podle agentury DPA demonstrovalo několik stovek lidí, kteří hlukem narušovali vystoupení vojenské kapely.

Mnozí Wulffovi odpůrci na demonstraci přišli s píšťalkami, trumpetami a vuvuzelami, které se staly jedním ze symbolů předloňského světového šampionátu ve fotbale v Jihoafrické republice. Hluk, který demonstranti vyluzovali, byl slyšitelný i v zahradě prezidentského sídla. Takový protest při rozloučení s politikem novodobá historie Německa doposud nepamatuje, upozornila DPA.

Wulff si od vojenské kapely nechal zahrát skladbu Over the Rainbow od amerického skladatele Harolda Arlena. Součástí hudebního vystoupení, které završila německá hymna, byla také Beethovenova Óda na radost.

Vojenskou ceremonii přitom Wulffovi mnozí politikové včetně opozičních sociálních demokratů (SPD) nedoporučovali. Wulff totiž odstoupil za sporných okolností kvůli aféře z dob, kdy byl premiérem spolkové země Dolní Sasko. Udržoval totiž osobní vazby s vlivnými podnikateli a kvůli jedné z těchto kauz ho vyšetřuje státní zastupitelství pro podezření ze zneužití tehdejšího postavení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám