Hlavní obsah

Pirátům zůstala německá loď i kvůli hádkám německých politiků

Právo, Vladimír Plesník
Aktualizováno

Měl to být politický trumf, který se v době předvolební kampaně zhodnotí dvojnásobně. Vláda kancléřky Angely Merkelové chtěla pět měsíců před volbami do Spolkového sněmu dát najevo, že už neholá vyjednávat s piráty o žádném výkupném a dokáže dostat zajaté Němce na svobodu silou.

Foto: Kim Kyung-Hoon , Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Protiteroristické komando GSG9 tři týdny v naprostém utajení cvičilo operaci na osvobození plavidla Hansa Stavanger uneseného počátkem dubna. Když se však minulý týden 200 vojáků speciální jednotky přiblížilo asi 80 kilometrů k unesené lodi, politici akci odpískali.

Piráty fiasko povzbudí k dalším útokům na německé lodě.
odborový předák Konrad Freiberg

„Riziko pro 24 rukojmí včetně pěti Němců bylo příliš vysoké. Piráti posílili hlídky a velmi pozorně sledovali vše, co se k nim mohlo po vodě i ve vzduchu přiblížit,“ zdůvodňoval zrušení operace Klaus Hanning z ministerstva vnitra.

Tisk upozorňuje na předvolební pnutí ve vládě

Německá média však naznačila, že na zrušení osvobozovací akce se mohly podepsat i neshody ve vládě. Stojí v ní proti sobě největší volební soupeři – křesťanští demokraté (CDU) v osobě ministra vnitra Wolfganga Schäubleho a sociální demokraté (SPD) zastupovaní Frankem-Walterem Steinmeirem, šéfem diplomacie a kandidátem na kancléře.

Ministerstvo zahraničí vyčítalo vnitru, že do akce zbytečně zapojilo Američany, kteří měli Němcům krýt záda lodí USS Boxer, a že nepřipravilo rozbor rizik plánované akce.

Vrtulníky si museli půjčit

I Američané měli zřejmě na konci příprav pochybnosti o kompetentnosti německé vlády a jako první rozhodli o zastavení akce. Oficiálně nasazení elitní jednotky zrušil podle časopisu Focus až Schäuble.

Časopis Der Spiegel připomněl, že GSG9 operace na osvobození lodí sice pravidelně cvičí, avšak zjevně postrádá nezbytnou logistiku na akce mimo německé území. Týlové zabezpečení dopravovala do Keni velmi obtížně, přičemž letadla a helikoptéry si musela vypůjčit od Američanů.

Náklady převýšily požadované výkupné

Opozice se zlobí. Zelení chtějí selhání probrat v parlamentu a liberálové se domáhají vysvětlení, proč „musí rukojmí platit za spory o pravomoci“. Vládu kritizovali i policejní odbory. „Koordinace v kabinetě musí být lepší, abychom příště dokázali náležitě reagovat. Piráty fiasko povzbudí k dalším útokům na německé lodě,“ řekl šéf odborů Konrad Freiberg .

Politici budou muset vysvětlovat i finanční stránku. Neúspěšná operace stála 4,5 miliónu eur (119 mil. korun), tedy víc, než kolik podle Focusu žádali piráti jako výkupné. Vlastník lodě uhradí desetinu výdajů, zbytek „zatáhne“ německý daňový poplatník. 

Somálští piráti unesli další loď

Somálští piráti se v úterý zmocnili nákladní lodě plující pod vlajkou karibského státu Antigua a Barbuda. Loď Viktoria, která směřovala do saúdskoarabského přístavu Džidda, přepadl v Adenském zálivu osmičlenný výsadek pirátů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám