Hlavní obsah

Pilot vylil kávu do kontrolního panelu, plný airbus musel přistát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letoun Airbus A330-243, který letěl z Frankfurtu nad Mohanem do Cancúnu v Mexiku a na palubě měl 337 lidí, musel nouzově přistát na letišti v irském Shannonu. Kapitán stroje totiž rozlil kávu na ovládacím panelu. Ty se začaly rozžhavovat a kabinu zaplnil dým, takže si piloti museli nasadit kyslíkové masky, uvedl ve čtvrtek server BBC s odvoláním na úřad vyšetřování leteckých nehod (AAIB).

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Incident se stal letos 6. února nad Atlantským oceánem. Informace se na veřejnost dostaly až s půlročním zpožděním.

Piloti dostali kávu v šálcích bez víček, což bylo podle úřadu pro tuto leteckou společnost zcela běžné. Kapitán si kávu položil na svůj odkládací stolek, ale šálek se později převrhl. Většina tekutiny se vylila mimo, ale část se dostala do ovládacího panelu. Bylo rozhodnuto odklonit letadlo do Irska, kde bezpečně přistálo, nikdo nebyl zraněn.

Ačkoliv nebylo zveřejněno, které aerolinky let z Frankfurtu do Cancúnu provozovaly, podle nezávislé organizace Flight Safety Foundation to byla společnost Condor Airlines a letadlo patřilo aerolinkám Thomas Cook Airlines.

Úřad AAIB uvedl, že od tohoto incidentu už provozovatel stroje změnil svůj postup a nápoje se podávají v kelímcích s víčky.

Reklama

Výběr článků

Načítám