Hlavní obsah

Pětina pump ve Francii nemá kvůli stávce benzín

– Paříž

Už pětina pump ve Francii nemá žádná paliva, nebo mají poslední zbytek, uvedla v úterý BBC. Zaměstnanci všech osmi rafinérií se zapojili do série stávek a blokád namířených proti reformě zákoníku práce, která má usnadnit přijímání i propouštění zaměstnanců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pětina pump ve Francii nemá kvůli stávce benzínVideo: Reuters

 
Článek

Vláda uvedla, že stávkou už byla postižena každá pátá pumpa, motoristé tvrdí, že je jich podstatně více. Ve Francii je celkem 12 500 čerpacích stanic.

V úterý došlo ke střetům u rafinérie ve Fos-sur-Mer v Marseille. Policisté se tam pokoušeli proniknout prostřednictvím stávkové hlídky a odstranit blokády z palet a pneumatik před tamní rafinérií i sklady benzínu.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Stávkující u zapálené barikády u vjezdu do rafinérie v Donges

Policisté nasadili slzný plyn i vodní děla, stávkové hlídky naopak zapálily pneumatiky.

Foto: Claude Paris, ČTK/AP

Hořící barikáda na cestě do rafinérie ve Fos-sur-Mer

Při střetech bylo zraněno několik lidí na obou stranách.

Foto: Jean-Paul Pelissier, Reuters

Francouzští policisté zajišťují vjezd cisternovému automobilu do skladu rafinérie ve Fos-sur-Mer u Marseille.

Premiér Manuel Valls dal najevo pobouření a pohrozil podobnými zásahy: „Už je toho dost. Je nesnesitelné něco takového vidět, (odborová centrála) CGT bude čelit extrémně tvrdé odpovědi ze strany vlády. Budeme pokračovat v čištění míst blokovaných touto organizací.“

Odbory se snaží zabránit tomu, aby rafinérie dodávaly palivo, a také se snaží rozšířit stávku na železnice, což by mohlo narušit hladký průběh mistrovství Evropy ve fotbale.

Foto: Claude Paris, ČTK/AP

Blokáda rafinére ve Fos-sur-Mer

Odbory protestují proti novému zákoníku práce, který by umožnil firmám snáze najímat a propouštět zaměstnance. Současný pětatřicetihodinový pracovní týden sice bude platit i nadále, ale firmy dostanou možnost vyjednat delší pracovní týden, až 45hodinový. Nový zákoník vláda prosadila bez schválení v parlamentu. [celá zpráva]

Firma Total, která vlastní pět z osmi francouzských rafinérií, pohrozila, že v případě pokračování protestů přehodnotí svůj postoj k investicím ve Francii.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Ředitel firmy Total Patrick Pouyanne na setkání akcionářů

Vedení firmy zmínilo, že by mohl padnout plán na modernizaci rafinérie v Donges u Saint Nazaire za půl miliardy eur. Právě tam došlo k vážnému narušení činnosti rafinérie, když stávkové hlídky zablokovaly vjezd

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám