Hlavní obsah

Pětadevadesátiletý dozorce z Osvětimi s odvoláním neuspěl, trest si musí odsedět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Odvolací soud v Německu v pondělí potvrdil trest vězení na čtyři roky pro 95letého bývalého příslušníka nacistických jednotek Waffen-SS Oskara Gröninga za podíl na vraždě nejméně 300 000 lidí v koncentračním táboře Osvětim. Informovala o tom agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Oskar Gröning

Článek

Gröning v Osvětimi po selekci nově deportovaných vězňů, z nichž mnohé nacisté posílali přímo na smrt, odklízel jejich zavazadla a vybíral z nich peníze a cennosti. Tehdy mu bylo 21 let.

U soudu přiznal, že je morálně vinen, ale hájil se, že jinak dodržoval tehdejší zákony a dbal nařízení. Soud ho do vězení poslal loni a Gröning se odvolal. Spolkový soudní dvůr nyní verdikt potvrdil a rozsudek je konečný.

Podle DPA tak soud stanovil precedens i v dalších případech stíhání bývalých nacistů, kteří jsou dnes v pokročilém věku.

Původně ho obvinění zprostili

Gröning byl stíhán už v 80. letech, ale obvinění byl zproštěn. Znovu se jím vyšetřovatelé začali zabývat poté, co v dokumentu BBC vystoupil proti popíračům holokaustu. „Viděl jsem plynové komory. Viděl jsem krematorium. Byl jsem na rampě, když probíhaly selekce (deportovaných),“ uvedl.

Koncentrační tábor Osvětim

Němci ho původně zřídili pro polské politické vězně v roce 1940, rok po obsazení Polska. Tábor Auschwitz I. se nacházel v areálu bývalých kasáren.

Později, roku 1942, byl na druhé straně města vybudován rozsáhlý vyhlazovací tábor Auschwitz II – Birkenau (Březinka) a menší tábor Auschwitz III – Monowitz u blízké vesnice Monowice.

Odhaduje se, že v Osvětimi a Březince nacisté zavraždili 1,1 až 1,5 miliónu lidí, většinou Židů. Celkem bylo za války vyvražděno kolem šesti miliónů Židů.

Z Osvětimi byl v roce 1944 převelen, aby bojoval v Ardenách. Po válce se ocitl v britském zajetí. Po návratu do Německa se oženil a narodili se mu dva synové. Pracoval jako mzdový účetní ve sklárně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám