Hlavní obsah

Pět z deseti znásilnění se ve Švédsku dopustili muži narození mimo Evropu

– Stockholm

Okolo 51 procent prokázaných případů znásilnění či pokusů o znásilnění se ve Švédsku za uplynulých pět let dopustili muži, kteří se narodili mimo Evropu. Vyplývá to ze statistik, které publikovala stanice BBC.

Foto: TT News Agency, Reuters

Švédská policie na místě činu

Článek

Investigativní novináři stanice SVT v pořadu, který bude vysílán ve středu, přijdou se statistikou, podle níž bylo v uplynulých pěti letech ve Švédsku zdokumentováno 843 soudně prokázaných sexuálních útoků.

Na 197 z nich spáchali lidé pocházející z Blízkého východu či severní Afriky, 134 pachatelů pocházelo ze jižní Afriky a 96 z dalších oblastí mimo Evropu. Jen z Afghánistánu jich bylo 45.

Na objasnění čekají tisíce pachatelů

Televize SVT dále uvádí, že pokud jde o znásilnění či pokus o znásilnění v případech, kdy oběť útočníka neznala, pocházeli pachatelé z ciziny v osmdesáti procentech případů.

Jak ale upozornila stanice BBC, švédská televize pracuje jen s případy, kdy již proběhl soud a padl rozsudek. Ve Švédsku ale byly během uplynulých let nahlášeny tisíce znásilnění a o původu podezřelých se v těchto případech statistiky nevedou.

V roce 2015, kdy ve Švédsku vrcholila migrační krize navíc v zemi klesl počet nahlášených znásilnění o dvanáct procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám