Hlavní obsah

Penzijní reformy české vlády jsou nedostatečné, zní z Bruselu

– Brusel • Aktualizováno

Česká vláda podle Evropské komise nedělá dost pro udržitelnost penzijního systému. Změny navrhované kabinetem Petra Nečase (ODS) jsou podle ní nedostatečné a je třeba jich provést víc. Brusel ve středu kritizoval například možnost předčasných důchodů navržených ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09)

Článek

"Neefektivnosti a nedostatek stability veřejné administrativy nevytvářejí podporující prostředí pro dlouhodobý růst. Kromě toho i přes relativně nízký poměr dluhu k HDP a nedávné reformy veřejné finance (ČR) ještě nejsou na udržitelné cestě," uvedla Evropská komise. Reformy zavádějící nové penzijní schéma, které byly schváleny loni a které měly nabíhat do praxe od roku 2013, jsou podle Evropské komise relevantní reakcí na potřeby zajistit adekvátní penze v budoucnu. Avšak jejich efektivnost je podle EK omezena mimo jiné nedostatkem opatření k stimulaci účasti lidí v novém systému.

Navíc podle komise nové schéma o předčasných odchodech do důchodu navrhované vládou podkopává důvěryhodnost a ambice těchto reforem. Komise rovněž upozornila, že do reformy nebylo jasně dáno spojení věku odchodu do důchodu a očekávané délky života.

Nejde jen o důchody

Praha by se také podle komise měla víc starat, jestli jsou správně využívány peníze z fondů EU, a posílit boj s korupcí či zlepšit kvalitu a dostupnost předškolních zařízení i fungování státní správy.

EK nicméně připouští, že ČR už k řadě reforem přistoupila, a to nejen v oblasti penzí, ale třeba i daní, státní správy či transparentnosti veřejných zakázek. Brusel vyzval, aby česká vláda také konečně přijala zákon o státní službě, protože ČR je jedinou zemí v EU, která takový zákon ještě nemá.

O doporučeních komise se bude ještě jednat, neboť by se jimi měli zabývat lídři EU na červnovém summitu EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám