Hlavní obsah

Penta odmítá zprávu slovenské tajné služby, hrozí žalobami

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Akce slovenské tajné služby s názvem Gorila se opravdu uskutečnila a spis Gorila že existoval. Oznámil to ve čtvrtek ministr vnitra SR Daniel Lipšic. Dodal, že listinný důkaz o těchto skutečnostech odevzdala nyní vyšetřovacímu týmu předsedkyně vlády Iveta Radičová. Jaroslav Haščák, spolumajitel finanční skupiny Penta, jež ve spisu figuruje, před tím pohrozil internetovým portálům žalobou, pokud text Gorily nestáhnou.

Článek

Ministr Lipšic na mimořádné tiskové konferenci ke Gorile dodal, že „šlo o legální a legitimní akci Slovenské informační služby. V létech 2005 až 2006 byla zdokumentována vážná podezření z korupční činnosti, kterou prováděla jistá finanční skupina,“ prohlásil.

O těchto skutečnostech byl podle jeho slov v roce 2006 informován tehdejší předseda vlády Mikuláš Dzurinda. A právě dokument, jenž to potvrzuje, našla Radičová v archivu úřadu vlády a předala ho vyšetřovatelům.

Lipšic rovněž uvedl, že bývalý šéf Úřadu boje proti korupci na ministerstvu vnitra Tibor Gašpar nechal v květnu 2008 spis Gorila nezákonně skartovat.

Rusko: Musel jsem jít, překážel jsem

Exministr hospodářství a bývalý majitel televize Markíza Pavol Rusko tvrdí, že z funkce musel odejít, protože nesouhlasil se vstupem Penty do privatizace. Rusko v týdeníku Plus 7 dní naznačil, že Haščák s ním chtěl řešit privatizaci tepláren a energetiky, o čemž se ve spisu Gorila skutečně píše.

„Hačšáka ke mně přivedl Jirka Malchárek někdy v březnu 2005, když jsem zastával funkci ministra hospodářství. Měli představu o ovládnutí energetického prostoru. Odmítl jsem to,“ prohlásil Rusko.

Události poté nabraly podle Ruska rychlý spád a pomocí mediální kampaně se ho zbavili. „Musel jsem odejít, aby se Malchárek mohl stát ministrem hospodářství. Celé tehdejší kupování poslanců strany Aliance nového občana se odehrálo v režii Penty. Tam někde se zrodila Gorila. Nemám důvod Gorile nevěřit,“ shrnul Rusko.

Někteří politici se začínají distancovat

Někteří politici se po propuknutí skandálu Gorila od Penty začínají distancovat a tvrdí, že s představiteli finanční skupiny nemají nic společného. Ministr hospodářství Juraj Miškov (Svoboda a Solidarita, SaS) prohlásil, že s Pentou po nástupu do funkce přerušil kontakty. Spolumajitel Penty Eduard Maták však tvrdí, že v prosinci 2010 byl s Miškovem na soukromém obědě.

Expředseda parlamentu Richard Sulík (SaS) za spis Gorila ostře kritizuje ostatní politiky a Pentu, avšak podle Matákova tvrzení se Sulík už jako předseda parlamentu opakovaně setkal s Haščákem a probírali politiku.

Novináři pod tlakem pohrůžek

Poté, co právnická kancelář zastupující spolumajitele Penty Haščáka a spolupracovníka Penty Zoltána Vargu přišla s hrozbou stíhání, některé zpravodajské weby spis o zmiňující údajnou  politickou korupci za účasti skupiny Penta v letech druhé vlády premiéra Dzurindy ze svých stránek odstranily.

Podle právní kanceláře najaté Pentou zveřejnění dokumentu o údajné korupci porušilo zákon. Gorila naznačuje, že jejich klienti byli zapojeni do nelegální či nedovolené činnosti, což zasahuje do jejich osobních práv. Navíc zveřejnění porušuje i ochranu osobních údajů. Spis obsahuje nejen jména, ale i rodná a telefonní čísla.

Právníci navíc tvrdí, že pokud spis skutečně vypracovala tajná služba, podléhá utajení. „Po upozornění stáhlo dokument sedm webů z 19 upozorněných,“ shrnul mluvčí Penty Martin Danko.

Penta chce žalovat novináře Toma Nicholsona, který se Gorilou zabývá. Podle právníků firmy vydává exredaktor deníku Sme Nicholson vlastní domněnky jako nezpochybnitelná fakta.

Šéfredaktor deníku Sme Matúš Kostolný zdůraznil, že média musí hledat pravdu a kontrolovat, aby ti nahoře nezneužívali moc.

Spis Gorila

  • Spis Gorila vypracovala podle ministra Lipšice tajná služba na základě odposlechů za druhé Dzurindovy vlády v období 2002–6.
  • Materiály mají dokazovat údajné zásahy skupiny Penta do politiky například přes exministra hospodářství Malchárka z dnes již zaniklé strany Aliance nového občana.
  • Spis popisuje rovněž údajné miliónové provize a vlivové akce v politických kruzích

Podle Kostolného se v roce 2009, kdy Nicholson spis objevil, k dokumentu nechtěl nikdo z politiků vyjádřit. „Základní rozdíl je v tom, že Gorila se stala veřejným tématem. Někdo ji zveřejnil na internetu, lidé si ji přečetli, a na rozdíl od roku 2009 se k ní začali vyjadřovat politici, policisté, prokuratura,“ upozornil šéfredaktor. Podle něj chyběl v roce 2009 ke zveřejnění Gorily zvukový záznam nebo přepisy odposlechů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám