Hlavní obsah

Patricku, potřebujeme tě, telefonoval vyděšeně grafik z redakce Charlie Hebdo

Právo, nek

Patrick Peloux je lékař. S redakcí Charlie Hebdo spolupracoval externě jako fejetonista. Byl to on, kdo ve čtvrtek veřejnost ujišťoval, že magazín tragédii přežije a že nyní vyjde v mimořádném miliónovém nákladu. Když mu ve středu, v den krvavého atentátu, zazvonil půl hodiny před polednem mobil, seděl právě u hasičů a radil kolem nemocenského pojištění. Bylo to jen 200 metrů od redakce.

Foto: Emrah Gurel, ČTK/AP

Lidé před francouzskou ambasádou v Istanbulu s plakáty s nápisy Jsem Charlie

Článek

Z displeje poznal, že mu volají kolegové z Charlie Hebdo. Jenže hlas z opačného konce zněl jinak než jindy, zněl divně: „Patricku, potřebujeme tě!“ naléhal vyděšeně grafik Jean-Luc.

Patrick nechápal, co to má znamenat. V doprovodu šéfa místních hasičů se ale ihned vydal k redakci.

„Byli jsme na místě první,“ líčil lékař otřesný zážitek televiznímu kanálu iTélé. Během rozhovoru byl viditelně pohnutý a do očí se mu chvílemi draly slzy. „Bylo to strašné. Mnozí už nebyli mezi námi, protože je zabili jak při popravě,“ popsal scénu Patrick, jenž po příchodu do redakce poskytoval první pomoc zraněným.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střílející útočníky natočil svědek z oknaVideo: Reuters

O svých spolupracovnících hovořil jako o „výjimečných mužích a ženách“. Ti, co běsnění pachatelů přežili, ho požádali, aby to byl on, kdo bude komunikovat s médii a veřejností. Prohlásil proto, že Charlie Hebdo se v kioscích bude objevovat i nadále a jeho kolegové nezemřeli nadarmo.

Na adresu atentátníků pak odhodlaně dodal: „Nevyhráli.“

Reklama

Výběr článků

Načítám