Hlavní obsah

Pátrání po strůjcích londýnských bomb intenzivně pokračuje

– LONDÝN

Po pátečním zneškodnění dvou ničivých bomb ukrytých v zaparkovaných automobilech v centru Londýna se situace v britské metropoli rychle uklidnila. Policie sice pokračuje v intenzivním pátrání po možných pachatelích a vyšetřování se rozšířilo i za hranice, sami Londýňané se ale brzy vrátili k běžnému životu, do něhož zasahují jen zvýšená bezpečnostní opatření.

Článek

Dokonce i bary a kluby v centru města byly v noci na sobotu plné jako obvykle, po ulicích se procházelo nesčetně lidí. Žádný odliv zájmu o noční život metropole nebyl kvůli autobombě umístěné tentýž den před jeden z nočních barů zaznamenán, napsala agentura DPA.

Americká výzvědná skupina SITE, která se zabývá monitorováním internetových stránek extremistů, upozornila na texty fóra Hisba, kde na dotaz jednoho pisatele "Říká si Londýn o výbuchy Al-Káidy?" přišla odpověď "Mám pro vás dobré zprávy, při Alláhovi, Londýn bude zasažen." SITA upozorňuje, že zpráva byla zaslána na veřejnou část fóra, a nelze zjistit, zda má nějakou souvislost s pátečními nezdařenými pokusy o atentáty.

Rukopis al-Kajdá

Bezpečnostní experti na dotaz televize BBC potvrdili pouze tolik, že zneškodněné bomby v autech měly "rukopis" teroristické organizace al-Kajdá: buďto její "specialisté" bomby přímo vyrobili, nebo se pachatelé jejich metodikou aspoň inspirovali.

Scotland Yard naproti tomu nepotvrdil informaci americké stanice ABC, že vyšetřovatelé již mají k dispozici velmi jasný snímek jednoho z možných pachatelů z pouliční bezpečnostní kamery. Britská policie ale rozšířila své pátrání do zahraničí a spolupracuje s některými bezpečnostními službami jiných zemí. Ministryně vnitra Jacqui Smithová svolala další poradu speciální komise pro krizové případy COBRA.

Po odstranění policejních uzavírek v ulicích s prověřovanými vozy se dopravní situace v Londýně již od pátečního večera opět normalizovala. Provoz podzemní dráhy zůstal normální. Policie oznámila, že prověří bezpečnostní opatření před všemi významnými událostmi, které jsou na víkend plánovány. K nim patří tenisový turnaj ve Wimbledonu, večerní průvod homosexuálů městem a nedělní popový koncert k desátému výročí úmrtí princezny Diany. Na něm se na stadionu ve Wembley očekávají desetitisíce návštěvníků. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám