Hlavní obsah

Paříž si oddychla, hladina Seiny začala klesat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž/Mnichov
Aktualizováno

Hladina Seiny v sobotu ráno v Paříži začala lehce klesat, poprvé v posledním týdnu. Podle služby pro prevenci povodní Vigicrues byla hladina nejvýše ve dvě ráno, kdy dosáhla 6,1 metru. Poté postupně klesla na 607 centimetrů. Zvednutí hladiny z původní úrovně asi půldruhého metru v důsledku lijáků v posledních dnech nezpůsobilo zatím ve francouzské metropoli větší škody. Situace se podle agentury AFP zlepšila i v zaplavených oblastech Německa.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Seina v Paříži se ustálila na 609 centimetrechVideo: Reuters

 
Článek

Po osmi dnech stálého stoupání z původního půldruhého metru se v sobotu ráno úroveň hladiny Seiny v Paříži vrátila na hodnotu z pátečních 20:00 SELČ. Meteorologická služba Météo-France očekává o víkendu nové deště, ale mnohem slabší než před týdnem.

Nenaplnily se předpovědi, že by hladina Seiny mohla v noci na sobotu v Paříži dosáhnout až 6,5 metru, což by mohlo ohrozit některé stavby a metro u břehů rozvodněné řeky. Rozvodněná Seina zaplavila jen několik parčíků, sklepů a parkovišť.

Ani obavy z možného zatopení suterénů muzeí Louvre a Orsay se nenaplnily. Prezident François Hollande navštívil o půlnoci Louvre, aby povzbudil týmy, které preventivně vynášely umělecká díla do vyšších pater. "V tomto okamžiku není obyvatelstvo nijak ohroženo," zdůraznila pařížská starostka Anne Hidalgová.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Pohled na rozvodněnou Seinu v Paříži

Nejméně čtyři lidé ale zahynuli v souvislosti s povodněmi, které v minulých dnech způsobily vážné škody ve více než 13 ze stovky francouzských departementů. Ministryně pro životní prostředí Ségolène Royalová uvedla, že voda v zaplavených oblastech bude podle odborníků klesat velmi pomalu. Obává se, že po opadnutí hladiny se někde možná najdou další oběti.

Pojišťovny odhadly škody na nejméně 600 miliónů eur (12,2 miliardy Kč). Hollande slíbil nejvíce postiženým oblastem pomoc vlády.

Foto: Jerome Delay, ČTK/AP

Rozvodněná Seina v Paříži

Situace se lepší i v Bavorsku

Situace se začíná zlepšovat v zaplavených oblastech Německa. Bavorská policie ale oznámila, že v pátek zemřel 72letý muž, kterého ve čtvrtek záchranáři vytáhli z rozvodněné řeky v Trifternu na jihu země a odvezli do nemocnice. Od začátku týdne tak v důsledku povodní zemřelo v Německu 11 lidí.

Foto: Peter Kneffel, ČTK/AP

Následky povodně v bavorském městě Simbach am Inn

Záplavy a několik obětí byly v pátek hlášeny také z Belgie a Rumunska.

Reklama

Související články

Tři mrtví při záplavách v Bavorsku

Při povodních v jihovýchodním Bavorsku zahynuli tři lidé. Potápěči ve středu večer našli jejich těla v zaplaveném domě v obci Simbach am Inn nedaleko rakouské...

Výběr článků

Načítám