Hlavní obsah

Paříž se měla stát příští týden dějištěm nového teroru. Terčem byla i Champs-Élysées

– Paříž • Aktualizováno

Skupina radikálů, kterou francouzská bezpečnost minulý víkend pozatýkala ve Štrasburku a Marseilli, se chystala příští čtvrtek zaútočit na několika místech v Paříži. Oznámil to prokurátor François Molins, podle něhož extremisté jednali jménem Islámského státu a prostřednictvím darknetu je naváděla osoba z Blízkého východu.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Voják na hlídce u pařížské katedrály Notre Dame

Článek

„Živly zadržené ve Štrasburku umožnily odhalit jasné písemné svědectví o napojení na Islámský stát,“ prohlásil podle serveru deníku Libération Molins, podle něhož se skupina pěti lidí – jeden Maročan a čtyři francouzští občané – chystala 1. prosince udeřit v Paříži. Na dálku je prostřednictvím šifrovaných zpráv přes tzv. darknet řídil člen Islámského státu v Sýrii nebo Iráku.

Agentura Reuters už ve středu s odkazem na nejmenovaný zdroj z vyšetřování uvedla, že dějištěm útoků mělo být hned několik míst včetně ústředí kriminálky na Quai des Orfèvres a blízkého soudu. V plánech extremistů ale figuroval i slavný bulvár Champs-Élysées a zábavní park Disneyland za městem.

Původně zadrželi sedm lidí

Konkrétní cíle i datum útoku byly zjištěny díky informacím v jednom ze zabavených mobilních telefonů. Není známo, jaké zbraně chtěli teroristé použít.

Podle dřívějšího sdělení ministra vnitra Bernarda Cazeneuvea se protiteroristické jednotky policie zabývaly případem déle než osm měsíců. Původně bylo zadrženo sedm lidí, kromě Francouzů také Maročané a Afghánci. [celá zpráva]

Ve Francii stále platí výjimečný stav vyhlášený po masakru z loňského listopadu, kdy skupina radikálů hlásících se k Islámskému státu na několika místech metropole povraždila 130 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám