Hlavní obsah

Paříž narozdíl od Prahy zakázala výstavu mrtvých těl

– Paříž
Novinky, ČTK, Luděk Fiala

Soud v Paříži v úterý zakázal pokračování výstavy ostatků mrtvých Číňanů, jejichž rozřezaná těla jsou konzervována metodou plastinace. Podle verdiktu expozice Our body, která byla zahájena v únoru, odporuje zákonu, podle nějž mrtvé tělo patří na hřbitov. Obdobná výstava probíhala před dvěma lety i v pražském paláci Lucerna. Argumentace o nevhodném zacházení s ostatky lidí tehdy neuspěla.

Foto: Etienne de Malglaive, ČTK

Exponát na výstavě "Our body/The Universe Within" v pařížském Palais des Arts

Článek

Proti pařížské výstavě protestovaly organizace na ochranu lidských práv, které se domáhaly jejího zákazu s poukazem mimo jiné na zákon zaručující důstojné zacházení s lidskými ostatky.

Soudce Louis-Marie Raingeard jim vyhověl a ve zdůvodnění rozsudku uvedl, že výstava s rozřezanými kusy těl postrádá na decentnosti a podle zákona patří lidské tělo po smrti na hřbitov. Komerční využití těl je podle něj jasným porušením nařízení o důstojném zacházení, které náleží ostatkům.

Organizátoři výstavy, kteří mají 24 hodin na to, aby s ní skoncovali, se rozhodli, že se  proti rozsudku odvolají.

PLASTINACE
Metoda konzervování mrtvého těla, při níž se nahrazuje voda v tkáních silikonovým kaučukem. Vymyslel ji německý anatom Günther von Hagens.

Výstava Our body, zahájená v polovině února, byla v Paříži zorganizována vůbec poprvé, předtím byla v Lyonu a v Marseille, a po skončení ve francouzské metropoli 10. května se měla přestěhovat na pařížské předměstí.

Kostry potažené částečně svaly nebo žílami a naaranžované do pozic obvyklých v běžném životě a při sportu vzbudily kontroverze nejen ve Francii, ale i v Česku a i jinde ve světě. Výstavy tohoto druhu navštívilo celkem již kolem 30 miliónů lidí.

Proti vystoupili jak ochránci lidských práv, kteří organizátory expozic obviňují z využívání těl čínských vězňů, tak zejména církev. Společnost Encore Events, která uspořádala výstavu v Paříži, tvrdí, že akce má pedagogické a vědecké opodstatnění.

Výstava vzbudila rozruch i v ČR

Protesty proti konání výstavy v pražské Lucerně řešily i české úřady. Podle stížnosti, kterou podal Radek Mikula z Prahy 4, byla expozice v rozporu s několika ustanoveními zákona o pohřebnictví.

Policie však stanovila, že na vystavená rozřezaná a konzervovaná těla kdysi živých lidí nelze pohlížet jako na lidské pozůstatky, nýbrž jako na výstavní exponáty.  [celá zpráva]

Proti pražské expozici vystoupil třeba kněz Tomáš Halík nebo Česká anatomická společnost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám