Hlavní obsah

Pár dní před volbami v Rakousku bobtnají aféry

– VÍDEŇ

Poslední týden před nedělními parlamentními volbami v Rakousku zmítají alpskou republikou další aféry a překvapení na politické scéně. Skandál kolem banky Bawag, jejíž bývalé vedení údajně prospekulovalo miliardy eur, doléhá po opoziční Sociálnědemokratické straně Rakouska (SPÖ) stále více i na vládní Rakouskou lidovou stranu (ÖVP) a jejího šéfa, kancléře Wolfganga Schüssela.

Článek

Kancléř Schüssel v březnu roku 2003 letěl do bulharské metropole Sofie na pozvání a náklady banky Bawag spolu s jejím tehdejším šéfem Helmutem Elsnerem, jenž byl nedávno zatčen ve Francii a obviněn z podvodů. Proklamovaným cílem kancléřovy cesty byla návštěva opery, asistence u předání rakouských klavírů bulharským hudebním školám a galavečer s bulharským premiérem.

Vyšlo ale najevo, že skutečným cílem výletu bylo zřejmě slavnostní otevření sídla bulharského mobilního operátora MobilTel, jehož rok předtím koupilo rakouské konsorcium. To vloni bulharského operátora s velkým ziskem prodalo rakouskému Telecomu.

Předseda poslaneckého klubu opoziční sociální demokracie Josef Cap a Svobodná strana Rakouska (FPÖ) pojali podezření, že Schüsselově lidové straně připadla část zisku za kancléřovu výpomoc při přípravě prodeje. ÖVP to odmítá s dodatkem, že je běžnou povinností premiéra podporovat obchodní aktivity Rakouska v zahraničí.

Předvolebního boje se účastní i Eurofighter

Sociální demokraté a Zelení vyrazili s další municí do předvolebního boje rozdmýcháním kritiky údajných dodatečných nákladů na už tak předražené a na provoz náročné stíhačky Eurofighter, jichž si Vídeň 18 objednala v Německu. SPÖ tvrdí, že vláda už polovinu kupní ceny uhradila, ačkoli se dříve zavázala, že před volbami za stroje neutratí ani cent.

Překlenovací úvěr vládě poskytla banka Bawag a rakouská sociální demokracie Schüssela podezírá, že s bankou spolupráci dohodl na své sofijské cestě.

Reklama

Související témata:

Související články

Předvolebním Rakouskem opět hýbe kauza Bawag

Tři týdny před parlamentními volbami propuklo v Rakousku další kolo skandálu kolem odborářské banky Bawag, jejíž bývalý management i odborářské bossy státní...

Výběr článků

Načítám