Hlavní obsah

Papež se rozhodl odejít do ústraní po úrazu v Mexiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Velkou roli při rozhodnutí papeže Benedikta XVI. rezignovat sehrálo drobné zranění hlavy, které si přivodil loni na své cestě po Latinské Americe. Informoval o tom ve čtvrtek italský tisk. Britská BBC dodala, že se papež chce zcela stáhnout z očí veřejnosti.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Biskup Guido Marini drží papeži Benediktu XVI. pokrývku hlavy při mši na Popeleční středu

Článek

Krátce po této cestě, jež hlavu katolické církve minulé jaro zavedla do Mexika a na Kubu, se papež rozhodl, že odstoupí, uvedl vatikánský deník L'Osservatore Romano.

Nejmenovaný prelát, který nejvyššího představitele katolické církve na cestě doprovázel, sdělil listu La Stampa, že se tehdy papež zranil v noci v hotelovém pokoji v Mexiku, když se mu potmě nedařilo najít vypínač.

O zranění Vatikán veřejnost neinformoval, protože nebylo hluboké ani závažné. Podle deníku La ale Benedikt XVI. z rány lehce krvácel a stopy krve zůstaly na jeho vlasech i polštáři. Druhý den se nicméně papež zúčastnil všech plánovaných akcí a ránu zakryla jeho bílá čapka.

Benediktův osobní lékař tenkrát papežovi připomněl, jak velkou zátěž pro něj tyto návštěvy vzdálených zemí představují.

Podle preláta papež, "věděl zároveň, že už nemá fyzické síly vydržet tyto dlouhé mise, časový posun a tíhu závazků vůči veřejnosti".

Vatikán několikrát zopakoval, že za papežovou nečekanou rezignací nestojí konkrétní nemoc, ale v úterý poprvé přiznal, že papež má již léta kardiostimulátor a před pár měsíci podstoupil operaci, při níž byla vyměněna baterie přístroje.

Papež se stáhne do ústraní

Podle agentury AP byla nedlouho po papežově návratu z Mexika zahájena přestavba kláštera na severním okraji Vatikánských zahrad, kde bude papež po odchodu do výslužby bydlet.

Papež na shromáždění kněží, kde potvrdil své rozhodnutí stáhnout se do ústraní a zmizet zcela z očí veřejnosti, uvedl: „Dokonce i když se stáhnu do modliteb, budu blízko vám všem, a to dokonce i když zůstanu skryt světu.“

Opět zopakoval, že odchází kvůli pokročilému věku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám