Hlavní obsah

Papež se loučí, sklidil ovace desetitisíců shromážděných

Vatikán
Aktualizováno

Dosluhující papež Benedikt XVI. se ve středu naposledy představil veřejnosti v rámci generální audience na Svatopetrském náměstí. S papežem, který před nedávnem oznámil svoji rezignaci, se přišly rozloučit desetitisíce lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Benedikt XVI. se naposled představil veřejnosti v roli papežeVideo: Reuters

 
Článek

"Když jsem přijal papežský úřad, vzal jsem na sebe těžké břímě," prohlásil Benedikt s tím, že jeho kroky ale celou dobu vedl Bůh. Dodal, že ačkoliv se scházel s nejrůznějšími předními osobnostmi veřejného života, byl hlavně otcem lidí, kteří se na něj obraceli jako na sobě rovného. Papež opakovaně za svá slova sklidil ovace shromážděných.

Papež se ve svém voze, papamobilu, objevil po půl jedenácté na náměstí a kynul dojatým věřícím. Na Svatopetrském náměstí bylo 50 000 lidí, kteří si předem museli rezervovat místenky. Desetitisíce dalších lidí byly očekávány na přilehlých veřejných prostranstvích.

"Přišel jsem vyjádřit svou vděčnost za vše, co za osm let udělal. Jeho odstoupení je významným vzkazem všem křesťanům. Odchází bez trpkosti, zato s něhou a vážností," citovala agentura AFP 67letého kněze ze středoitalského kraje Abruzzy.

Foto: ČTK/AP

Benedikt XVI. žehná věřícím.

Bezmála 86letý papež svoji rezignaci ohlásil před více než dvěma týdny. Svůj odchod zdůvodnil pokročilým věkem. Oznámení vyvolalo šok v římskokatolické církvi, papež dobrovolně odešel z úřadu naposledy před sedmi stoletími. O Benediktově nástupci se spekuluje.

Foto: Max Rossi, Reuters

Papež Benedikt XVI.

Bude z něj emeritní pontifik

Benedikt XVI. skončí ve funkci ve čtvrtek ve 20:00 SEČ, po splnění všech pracovních povinností.

Foto: Stefano Rellandini , Reuters

Papeže vítalo zaplněné vatikánské náměstí.

Od té doby bude oslovován „Jeho Svatost Benedikt XVI., emeritní papež“ nebo „Jeho Svatost Benedikt XVI., emeritní pontifik římský“. Řekl to v úterý mluvčí Vatikánu Federico Lombardi.

Po odchodu z funkce bude Benedikt XVI. nosit bílou sutanu, ale už bez ozdobného lemování, jaké je na papežském rouchu. Změní i barvu bot. Papežské červené vymění za hnědé polobotky. Takovouto obuv dostal už loni při návštěvě Mexika.

Foto: Stefano Rellandini , Reuters

Papež v davu na Svatopetrském náměstí

Reklama

Související témata:

Související články

Papež oznámil rezignaci

Papež Benedikt XVI. oznámil, že ze zdravotních důvodů odstoupí 28. února. Uvedla to v pondělí italská tisková agentura ANSA. Vatikán informaci potvrdil. Je to...

Papež naposledy dobrovolně odešel před 718 lety

Papež Benedikt XVI. oznámil v pondělí svou rezignaci. V dějinách je to poměrně ojedinělý krok, v posledních staletích nevídaný. Papežové "běžně" rezignovali ve...

Výběr článků

Načítám