Hlavní obsah

Papež reformuje Vatikán, na pořádek má dohlédnout nová komise

Vatikán

Papež František v pátek ustavil novou komisi, která mu má pomoci s reformou úředního aparátu ve Vatikánu. Informoval o tom jeho mluvčí Federico Lombardi. Komise, která se bude zodpovídat přímo hlavě katolické církve, má navrhnout, jak zlepšit chod administrativy, a to včetně finančních institucí.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Papež František.

Článek

Svatý stolec čelil v poslední době řadě skandálů, které na úřední aparát katolické církve vrhly velmi nepříjemné světlo. Loni se o neprůhlednosti vatikánského aparátu hovořilo v souvislosti s takzvanou kauzou Vatileaks – s únikem důvěrných dokumentů, za jejichž krádež byl později odsouzen komorník bývalého papeže Benedikta XVI.

Za netransparentnost je opakovaně kritizována také vatikánská banka, která podle mezinárodních institucí nesplňuje kritéria pro boj s praním špinavých peněz. [celá zpráva]

Nová komise se bude skládat ze sedmi odborníků mimo církev a z jednoho klerika. Měla by se zaměřit na strukturu úředního aparátu a navrhnout, jak ji případně zreformovat.

Papež si od reformy slibuje „zjednodušení a racionalizaci existujících institucí a pečlivější plánování ekonomických aktivit všech vatikánských úřadů“, stojí v oficiálním prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám