Hlavní obsah

Papež odjel autobusem, jméno má podle ochránce chudých Františka z Assisi

Vatikán
Aktualizováno

Nový papež si vybral jméno podle Františka z Assisi, uvedl v noci na čtvrtek newyorský kardinál Timothy Dolan. Zmínil, že argentinský kardinál Jorge Bergoglio ani v nové funkci římského biskupa nezměnil své zvyky a nadále si libuje v prostotě. Když pozdravil poutníky na Svatopetrském náměstí, odjel do vatikánské rezidence spolu s ostatními autobusem.

Foto: ČTK/AP

Papež František zdraví dav věřících ve Vatikánu.

Článek

Dolan krátce po volbě řekl, že ani kardinálům nejdřív nebylo jasné, na koho papež svým rozhodnutím přijmout jméno František odkazuje. Bergoglio je členem jezuitského řádu, jehož spoluzakladatelem byl i misionář František Xaverský. Zakladatel žebravého řádu františkánů František z Assisi zase proslul chudobou a odříkáním, což jsou vlastnosti, které nový papež ctí.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Nový papež poprvé promlouvá k věřícím.

"Sám papež to rychle vysvětlil," řekl Dolan. Jméno si zvolil na počest Františka z Assisi, který se vzdal pozemských statků. Zatímco český ministr zahraničí hned pochopil, že si zvolil jméno podle Františka z Assisi, církevní hodnostáři si mysleli, že je to podle misionáře Františka Xaverského.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Papež František na archivních záběrech, mimo jiné se svým předchůdcem Benediktem XVI.Video: Reuters

Dolan zmínil, že i po své volbě kladl důraz na prostotu a rovnost. Když se vrátil ze sakristie Sixtinské kaple, kde si poprvé oblékl papežské roucho, odmítl vystoupit na stupínek, kde mu měli kardinálové po jednom vzdát hold. „Řekl 'já zůstanu tady dole'. Potkal se každým z nás na naší úrovni," zdůraznil Dolan.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jorge Bergoglio ještě jako kardinál přísahá před volbou nového papežeVideo: Reuters

František překvapil nejen výběrem jména, jaké před ním žádný papež nezvolil, ale také hned svým prvním veřejným vystoupením před 150 000 poutníky shromážděnými na Svatopetrském náměstí. Než jim požehnal a udělil plnomocné odpustky, požádal dav, aby se za něj tiše pomodlil.

„Máme papeže, který zřejmě znepokojil některé lidi, že nepostupuje podle programu,“ komentoval to pro CNN americký kněz Tom Rosica.

Papež v autobusu

Bergoglio je známý tím, že preferuje prostotu a zastává se chudých. V Buenos Aires dal přednost životu v apartmá před ubytováním v arcibiskupském paláci. Nevyužíval služební auto, jezdil autobusem a sám si vařil. Jeho přístup se nezměnil ani poté, co byl zvolen.

Před rezidencí na papeže čekal Dolan spolu s ostatními kardinály, ale papežská limuzína se neobjevovala. "Když přijel autobus, hádejte, kdo vystoupil? Byl to papež František," řekl kardinál studentům semináře.

Foto: Pablo Leguizamon, ČTK/AP

Kardinál Jorge Mario Bergoglio (druhý zleva) na archivním snímku z roku 2008 jede v Buenos Aires metrem.

Podstatnější ale je, že papež je považován za člověka, který říká to, co vidí a nazývá věci pravými jmény, uvedl vatikánský specialista CNN John Allen. Prokázal to několikrát v minulosti, kdy kritizoval majetkovou nerovnost v Latinské Americe: "Přetrvává nespravedlivé rozdělování zboží, které vede k společenskému hříchu, kvůli němuž pláčou nebesa a který tolika našim bratřím omezuje možnost vést plnohodnotnější život."

Papež František žertoval

Arcibiskup Dolan ještě uvedl, že papež neztratil smysl pro humor. Na přípitek, který byl součástí pozdní večeře, papež s úsměvem odpověděl svým přípitkem, který za všeobecného veselí uzavřel slovy "Bůh vám odpusť".

František z Assisi

Mystik a mnich František z Assisi (1182 až 1226) patří mezi nejvýznamnější a nejoblíbenější svaté. Je považován za vzor následování Krista v chudobě a lásce k bližnímu. Kritizoval bohatství církve a snažil se pomáhat chudým. Vyměnil si šat se žebrákem a rozdával svůj majetek. Ošetřoval také malomocné.

Záhy našel své následovníky a v roce 1209 založil Řád menších bratří, zvaných františkáni. O tři roky později pomohl založit jeho ženskou obdobu Řád svaté Kláry. V roce 1218 založil i řád pro věřící, kteří by ho chtěli následovat, ale nemohou se vzdát světského života.

František stál také u kolébky misijní činnosti.

Podle legendy se v roce 1224 na jeho těle objevila stigmata a pak oslepl. Zemřel v roce 1226 v chatrči v Porciunkuli přikryt vypůjčeným pláštěm.

Během života měl řadu vidění, která vedla k odmítnutí bohatství. 

Svatořečen byl už v roce 1228.

Je patronem Itálie a ekologie.  

"Těším se do postele a něco mi říká, že i vy budete dobře spát," poznamenal František při loučení s odkazem na dlouhé dny konzultací, které konkláve předcházely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám