Hlavní obsah

Papež je pro kondomy, ale ne jako antikoncepci

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán

Kongregace pro doktrínu víry vysvětlila slova papeže Benedikta XVI., který doporučil v určitých případech užívání kondomu s tím, že omezují riziko nákazou virem HIV, jako je to třeba při styku homosexuálních mužů. Kongregace jeho slova otištěná v rozhovoru v knize Světlo světa, přišla s upřesněním. Vatikán je stále proti antikoncepci a kondom se nemá používat, aby zabránil početí, uvedla BBC.

Foto: Max Rossi, Reuters

Papež Benedikt XVI.

Článek

Kongregace uvedla, že slova papeže byla plně v souladu s morální a teologickou tradicí církve. Dodala, že Benedikt XVI. nemluvil o sexu v rámci manželského páru, který by použil kondomy jako antikoncepční prostředek.

„Myšlenka, kterou by někdo mohl vyvodit ze slov Benedikta XVI., že je nějak oprávněné v jistých situacích použít kondom, aby se zabránilo nechtěnému početí, je zcela svévolná a není žádným způsobem podložena jeho slovy nebo myšlenkami,“ stojí v prohlášení.

Kongregace dodala, že postoj papeže k homosexualitě ani k antikoncepci se nezměnil. Potvrdila, že podle církve je prostituce naprosto nemorální.

Papež řekl: „Ti, kdož se věnují prostituci a jsou HIV pozitivní a hledají, jak snížit riziko nákazy, tak u nich je použití kondomu prvním krokem k respektování života, i když zlo prostituce přetrvává v plné síle.“

Podle papeže jde o to, že zřejmě vznikla chyba při překladu, kde bylo použito místo slova prostitut slova prostitutka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám