Hlavní obsah

Papež je ochoten setkat se s oběťmi zneužívání kněžími

Právo, CNN, vpl

Papež Benedikt XVI. prolomil několikatýdenní mlčení k pedofilním aférám duchovních, které oproti očekávání zahrnovalo i velikonoční svátky, a dal na vědomí, že je ochoten setkat se s dalšími oběťmi. Vatikánskému rozhlasu to podle televize CNN v pátek oznámil mluvčí Vatikánu Federico Lombardi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Papež Benedikt XVI.

Článek

„Mnohé z obětí nehledají finanční odškodnění, ale morální pomoc,“ řekl Lombardi a připomněl, že pontifik se už setkal s oběťmi sexuálního zneužívání a týrání v církevních školách a institucích při svých cestách do USA a Austrálie a s Kanaďany v Římě.

Katolické církvi věří v Německu ještě méně lidí než velkým bankám a politickým stranám. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění provedeného hamburskou Nadací pro etiku v ekonomice. Robert Zollitsch, šéf katolické Německé biskupské konference, skončil mezi osobnostmi úplně poslední. Naopak Margot Käsmannové, bývalé předsedkyni Rady evangelických církví, skandál s řízením auta v opilosti nijak neublížil - Němci jí nadále výrazně věří.

„Zaznamenali jsme pozoruhodný paradox. Nadpoloviční většina katolíků uvedla, že pociťuje víc důvěry k evangelické konkurenci než k vlastní církvi. To všechno dokládá, že i katolické veřejnosti se bolestně dotýká to, jak se Vatikán i další špičky staví k aférám,“ upozornil Jesco Kreft, jednatel nadace.

Reklama

Výběr článků

Načítám