Hlavní obsah

Panika v Albánii. Úřady po silném zemětřesení slibují tresty za fámy

Novinky, ČTK, nčs

Albánii o víkendu zasáhlo zemětřesení o síle téměř šesti stupňů Richterovy škály. Podle agentury Reuters se jednalo o nejsilnější otřesy v oblasti za posledních 30 let. Ačkoliv obyvatelé balkánské země se obávají dalších otřesů, vláda se snaží situaci uklidnit. V zemi se rozšířila i falešná zpráva o nebezpečí dalšího zemětřesení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Albánii zasáhlo nejsilnější zemětřesení za posledních 30 letVideo: AP

 
Článek

Přes sto převážně lehce zraněných osob a zhruba tisíc poničených domů má na svědomí sobotní zemětřesení v Albánii. Premiér Edi Rama v neděli vyjádřil částečnou úlevu, že následky nebyly horší, protože se jednalo o nejsilnější zemětřesení v oblasti za posledních zhruba 30 let. Upozornil však také, že v následujících dnech či měsících hrozí dotřesy.

V sobotu odpoledne zasáhly Albánii v rozmezí 15 minut dva silné otřesy s intenzitou 5,8 a 5,1 stupně Richterovy škály a poté menší následné záchvěvy. V neděli večer pak albánskou metropoli zachvátila panika vyvolaná falešnou zprávou, že každou chvíli mohou nastat další velmi silné otřesy s možnou intenzitou až šest stupňů.

Pachatele nemine vězení

Vystrašení obyvatelé hlavního města začali vybíhat v panice z domů. Mnozí lidé se rozhodli přenocovat v autech na ulicích, další se vydali s nouzovou výbavou na fotbalový stadion.

Ministryně obrany Olta Xhaçkaová informaci důrazně popřela, informovala v pondělí albánská agentura ATA. Ministryně při narychlo svolané tiskové konferenci také slíbila, že úřady učiní vše pro odhalení těch, kdo paniku způsobili, a ujistila, že pachatele nemine vězení.

Albánská policie v pondělí sdělila, že k výslechu předvedla dva novináře, které podezřívá z rozšíření uvedené poplašné zprávy.

Zatímco dotřesy v oblasti pokračují, starosta Tirany Erion Veliaj apeloval na rodiče dětí, aby svým potomkům vysvětlili, co se děje. „Je důležité, aby rodiče s dětmi komunikovali a objasnili jim situaci. Vezměte je na procházku, na hřiště či do kina, aby se uklidnily a mohly se vrátit do normálního života,” vyzval rodiče v souvislosti s panikou Veliaj.

Reklama

Výběr článků

Načítám