Hlavní obsah

Palestinci v Haagu předali podklady ke stíhání Izraele

Haag

Palestinský ministr zahraničí Rijád Málikí ve čtvrtek v předal v haagském sídle Mezinárodního trestního soudu (ICC) dokumentaci, která má soudu posloužit ke stíhání za válečné zločiny spáchané podle Palestinců v Pásmu Gazy a židovských osadách. ICC už zahájil vlastní předběžné vyšetřování palestinských stížností, teprve však rozhodne, zda existuje dostatek důkazů pro stíhání.

Foto: ČTK/AP

Palestinský ministr zahraničí Rijád Málikí

Článek

Dokumentace podle palestinské strany obsahuje statistiku týkající se osad, Palestinců vězněných v Izraeli a loňských bojů v Pásmu Gazy. Palestinci v materiálu tvrdí, že Izrael jedná nezákonně bez trestu, takže násilí pokračuje a bude pokračovat, pokud se nic nezmění. V dokumentaci se hovoří o válečných zločinech a zločinech proti lidskosti spáchaných konkrétními členy izraelského vedení.

Palestina se k ICC připojila letos, Izrael členem není. Mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Emmanuel Nahson kroky Palestiny označil "za pokus manipulovat a politizovat právní mechanismus ICC". "Doufáme, že prokurátorka (ICC) nepadne do této léčky," sdělil mluvčí.

Palestinské vedení pověřilo sepsáním podkladů pro ICC zvláštní výbor, který si podle izraelských sdělovacích prostředků uvědomuje, že žaloba týkající se války v Gaze se může rozšířit i na palestinskou stranu. Otázka osad je však nevyvratitelná, protože mnohé izraelské vlády se k politice rozšiřování těchto sídlišť veřejně hlásily a hlásí. Z hlediska mezinárodního práva jsou nelegální, jelikož Izrael svým obyvatelstvem osídluje okupované území.

Reklama

Výběr článků

Načítám