Hlavní obsah

Pacientka dostala plastovou lebku z 3D tiskárny

Právo, aa

Nizozemští lékaři jako první na světě nahradili mozkovou část lebky implantátem vyrobeným technologií 3D tisku. Pacientkou je nejmenovaná žena (22), která trpěla úpornými bolestmi hlavy a ztrácela vidění. Příčinou bylo neustálé „tloustnutí“ lebky.

Foto: Profimedia.cz

Nizozemští lékaři použili plastovou lebku z 3D tiskárny.

Článek

„Běžně to řešíme náhradou původní kosti implantátem vyrobeným ručně, ale tyto náhrady časem přestanou vyhovovat tvarem,“ uvedl Bon Verweij, hlavní chirurg univerzitní nemocnice v Utrechtu. Dříve se používaly zejména tzv. kostní štěpy, které později vytlačily kovové materiály, zejména titan.

V tomto případě by však kovový implantát celé horní části lebky byl příliš těžký a operace extrémně nejistá, proto se lékaři rozhodli k experimentu s 3D tiskem. Implantát z plastu vyrobila australská firma Anatomics a nizozemští lékaři jím během 23hodinové operace nahradili část ženiny lebky. „Nyní, tři měsíce po operaci, je pacientka bez obtíží a mohla se vrátit do zaměstnání,“ uvedl Verweij.

Indové zvolili netradiční materiál

Jinou cestou šli lékaři v indickém Erode ve státě Tamilnádu. Jejich pacientkou byla dívenka Thayasri, která utrpěla těžké zlomeniny lebky při autonehodě. Běžný postup znamená odstranění úlomků a jejich nahrazení implantátem.

Ani v tomto případě ale klasické materiály nevyhovovaly, Indové proto netradičně zvolili tzv. PEEK (polyetherketon), látku známou z textilního průmyslu. Jeho výhoda proti titanu spočívá v nižší hmotnosti, snadné opracovatelnosti, lepší biokompatibilitě a zejména v tzv. paměťovém efektu. Implantát se pod tlakem deformuje, ale má tendenci vrátit se do původního tvaru. Dosud však nebyl v neurochirurgii nikdy použit.

Na základě skenu Thayasriny hlavy objednali lékaři implantát z PEEK ve Švýcarsku a poté jej úspěšně voperovali do jejího obličeje. List The Hindustan Times ve své zprávě neupřesnil, které části obličejových kostí byly takto nahrazeny, dodal jen, že Thayasri už znovu chodí do školy a díky specifickým vlastnostem implantátu v obličeji nebude několik let potřebovat plastické operace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám