Hlavní obsah

Ostuda v Rusku: Dok, kde opravovali svou jedinou letadlovou loď, šel ke dnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Čtyři zraněné si v úterý vyžádala vážná námořní nehoda v ruském Murmansku. V úterý se tam zhroutil plovoucí dok, kde byla modernizována jediná ruská letadlová loď Admirál Kuzněcov. Na nosiče bojových letounů při nehodě spadl jeřáb a poškodil ho. Jeden dělník z doku je pohřešován. Informovala o tom agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letadlová loď Admiral KuzněcovVideo: Reuters

 
Článek

Zranění čtyř dělníků televizi Rusijja 24 potvrdil guvernér Murmanské oblasti s tím, že čtyři pracovníky loděnic se podařilo vylovit z vody s omrzlinami a po pátém záchranáři stále pátrají.

Za nehodu podle loděnice může výpadek elektřiny, kvůli kterému se dok nezaplavil vodou "normálně", ale nepředvídatelně a rychle se potopil. Asi 60 dělníků se z něj podařilo evakuovat, čtyři pracovníky, vytažené z vody, hospitalizovali. Jeden z nich je podle lékařů ve vážném stavu. Po pohřešovaném pátrají potápěči.

Letadlovou loď po vyplutí z doku odtáhly remorkéry do loděnice, kde má podstoupit další opravy. Při nehodě prý neutrpěla vážnější újmu, padající jeřáb podle loděnice poškodil část trupu, ale nezasáhl žádné "životně důležité" zařízení.

Loděnice podle agentury TASS budou požadovat úhradu škody od majitele potopeného doku, což je podnik patřící ropnému koncernu Rosněfť. Loď totiž nebyla pojištěna a pád sedmdesátitunového jeřábu podle šéfa loděnic Alexeje Rachmonova způsobil "díru o rozměrech čtyři krát pět metrů". Škoda je ale podle něj relativně nevelká, půjde rychle napravit a termín ukončení oprav by neměl být nijak ohrožen.

Jediná své třídy

Admirál Kuzněcov je jediná loď své třídy, protože sesterská loď Varjag nebyla nikdy dostavěna a byla prodána do Číny. Admirál Kuzněcov se původně po světových mořích plavil pod názvem Leonid Brežněv.

Modernizace plavidla začala v září v armádních loděnicích v Murmansku a dokončena měla být v roce 2020. Loď má dostat nové motory, nová bude i startovací a přistávací dráha. Modernizací projde také výzbroj: zastaralé raketové komplexy Granit nahradí novější Kalibr, které budou osazeny raketami s plochou dráhou letu Oniks a Cirkon.

Foto: Ntb Scanpix, Reuters

Snímek norského průzkumného letadla ukazuje ruskou letadlovou loď Admirál Kuzněcov v mezinárodních vodách nedaleko severního pobřeží Norska.

Admirál Kuzněcov bude základnou pro těžké stíhací letouny Su-33 a lehké MiG-29.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám